Kendrick, 6 slängdes av från bussen

Hade glömt busskortet hemma

vädjade till chaufförenS Panatcha, 11, försökte övertala chauffören att låta lillebror Kendrick, 6, få åka med. Men syskonen fick kliva av. När nästa buss kom förklarade de situationen och fick åka med.
NYHETER

Han och systern Panatcha, 11, skulle ta bussen hem från skolan i Helsingborg tisdags.

Men när de skulle byta buss i Stattena tog resan slut:

– Jag hade glömt mitt busskort hemma och så slängde hon av mig på bussen, säger Kendrick Tornblad, 6, till Aftonbladet.

Panatcha försökte prata med chauffören om att låta Kendrick få åka med ändå.

Men det var tvärstopp och syskonen fick kliva av bussen igen.

Panatcha ringde till mamma Sasichon och berättade vad som hänt.

– Jag blev arg och förbannad och ringde Skånetrafiken och frågade varför mitt barn inte får åka med bussen. De sa att alla måste ha busskort, det förstår jag. Men han är sex år och behöver inte betala när han åker med mig. Jag sa till hon i kundtjänsten att jag kunde stå vid ändhållplatsen och betala för biljetten så att barnen skulle få åka med.

– Jag tycker det är oacceptabelt. Tänk om de inte haft någon mobiltelefon, tänk om de varit tvungna att gå från Stattena och hem, vem har då ansvar för mina barn?

”Inte smidigt”

När nästa buss kom klev syskonen ombord och Panatcha förklarade läget. Där var det inga problem – utan båda två fick följa med.

Lars Hellström vid Skånetrafiken säger att deras policy är att alla resenärer ska ha giltiga färdbevis.

– Grundregeln är att man ska vara väldigt försiktig när det gäller barn, och det känns inte som att man varit tillräckligt smidig i det här fallet. Jag blir förvånad att sexåringar åker själv ute i trafiken, säger han.

”Uppgifterna går isär”

Bussarna körs av bussbolaget Arriva och kommunikationschefen Tomas Hedenius menar att deras policy ät att chaufförerna ska använda sitt förnuft när det gäller barn utan biljetter.

– Pojkens version var att föraren var brysk mot honom. Förarens version är att hon bara stoppade honom med orden ”Du har inte giltigt färdbevis så du får inte åka med”. Uppgifterna går i sär. Mitt budskap är ändå att vi förstås borde ha tagit med den här pojken.

Men han fick ju inte åka med, vad var det hände?

– Jag kan bara spekulera i vad som hände, jag var inte med. Pojken var i sällskap av sin 12-åriga syster. Det var i stan, på eftermiddagen och det var fint väder. Chauffören gjorde nog bedömingen att han skulle klara sig eller så var hon stressad. Exakt vilken bedömning hon gjorde är svårt att gissa. Men så här i efterhand kan man tycka att hon borde ha gjort en annan bedömning i det här fallet. Vad som är viktigt att få fram är att det gick bra, han fick trots allt åka med några minuter senare med nästa buss, säger Tomas Hedenius.

ARTIKELN HANDLAR OM