”Det finns inga spår”

Juha, 43, försvann efter utekvällen – sambon tar hjälp av Missing people

rekordmånga letade800 personer från Missing people deltog i sökandet efter ­nioåriga Anna i Göteborg. Flickan försvann på väg till skolan den 8 november och hittades av frivilligorganisationen 19 timmar senare.
NYHETER

■ ■ Ulla-Marie Westberg har vädjat till Missing people om hjälp att hitta hennes sambo Juha Jonsson, 43.

■ ■ Han ett av många fall av spårlöst försvunna där anhöriga och ­polis får hjälp av frivilligorganisationen i sökandet.

■ ■ De hittade nyligen Anna, 9, i Örgryte och förde henne levande tillbaka till sin mamma och pappa.

■ ■ Och organisationen ­växer så det knakar. Missing people finns ­redan i elva län och i början på ­december etablerar de sig i åtta till.

Jessicka Kangasniemi, Jerri Kangasniemi och Elinor Carlsson på Missing people.

Juha Jonsson, 43, är försvunnen sedan tre veckor.

Efter en sen utekväll med sina arbetskamrater kom han aldrig hem.

– Det finns inga spår ­efter honom. Ingenting, säger hans förtvivlade sambo Ulla-Marie Westberg.

Juha Jonsson och hans ­arbetskamrater var på after work. Några i sällskapet ­bestämde sig för att gå ­vidare till ett annat ställe. Kompisgänget splittrades.

Arbetskamraterna är de sista som såg Juha – efter att han lämnat krogen Sticky Fingers i centrala Göteborg vid tretiden på lördag ­morgon för tre veckor ­sedan är han spårlöst borta.

– Jag trodde först att han ramlat i kanalen fast övervakningskamerorna utanför krogen visade att han gick åt fel håll, bort från vattnet, trots att han egentligen borde ha gått motsatt väg, säger Ulla-Marie ­Westberg.

När Juha vid femtiden fortfarande inte kommit hem blev hon orolig.

– Han skulle aldrig bara försvinna själv. Jag fattade misstankar direkt.

Finkammade området

Ulla-Marie kontaktade polisen och organisationen Missing people. Hon pratade med arbetskamraterna som var med Juha på ­krogen, men enligt dem ska ingenting konstigt ha hänt under kvällen.

– Han hade sagt att ”livet jag har nu är det bästa jag ­någonsin haft” och varit glad. Försvinnandet är obegripligt, säger Ulla-­Marie.

Missing people och polisen har finkammat området omkring krogen i centrala Göteborg. Men har inte ­hittat någonting.

– Det är märkligt, det finns inga spår över huvud taget. Jag har även kollat hans bankkonto, men det är orört, säger Ulla-Marie.

Ska använda dykare

Det enda konkreta som finns är ett tips att Juha ­skulle ha setts under söndagen, dagen efter utekvällen, i Brunnsparken i Göteborg. Ett tips som polisen inte har kunnat få bekräftat.

– Tipsfloran är väldigt tunn. Vi har sökt löpande, framför allt kring vattnet och vi kommer att genomföra fler eftersök med ­dykare nästa vecka, men spåren upphör klockan 3.20, säger Mikael Birgersson på Göteborgspolisen.

Enligt polisen finns det inget som pekar på att Juha har blivit utsatt för brott.

– Försvinnandet är ett stort frågetecken, men vi hoppas på fler tips från allmänheten. Ovissheten är ju en mardröm för de anhöriga.

Hundratals frivilliga

Missing people har också ordnat flera skallgångar ­efter Juha.

Och organisationen ­växer stadigt. I sökandet ­efter Anna, 9, som hittades i Örgryte, deltog rekordmånga frivilliga.

– Totalt var det cirka 800 personer, säger Jerri Kangasniemi, kassör.

– Jag tror man vill engagera sig. Om man själv skulle bli drabbad vill man bli hjälpt. Man identifierar sig med de anhöriga, säger ­Elinor Carlsson på Missing people.

Men trots engagemanget och det massiva sökandet finns det fortfarande inte ett enda säkert spår efter Juha Jonsson, 43.

Sambon Ulla-Marie Westberg pendlar mellan hopp och förtvivlan.

– Jag vill bara att han ska komma hem.

FAKTA

Så går du med i Missing people

  Missing people är en ideell organisation som hjälper personer att hitta anhöriga som försvunnit.

  Organisationen bildades i Göteborg i januari i år. I dag finns man i elva län och i början på december utökas organisationen till att omfatta 19 län.

  Organisationens mål är att ha minst en lokalavdelning i varje län som kan hjälpa till att genomföra skallgångar inom sex timmar från det att en person anmälts försvunnen.

  För att lyckas behöver de hjälp med exempelvis kartor, första hjälpen-utrustning, ficklampor och västar.

  Den som vill delta i skallgångskedjor kan anmäla sig på organisationens hemsida, missingpeople.com. Man får då även fylla i eventuella förkunskaper, exempelvis om man är hundförare, dykare eller kan hjärt- och lungräddning.

  För att delta i skallgångskedjorna måste man ha fyllt 18 år.

  ust nu arbetar 121 personer i organisationens ledningsgrupper. Hittills har Missing people hittat sju försvunna personer.

Källa: Jessicka Kangasniemi, ordförande i Missing people

Försvunna svenskar som missing people letar efter 

Juha Jonsson, 43

Försvann: Natten till lördag den 27 oktober 2012 vid nattklubben Sticky Fingers i centrala Göteborg.

Juha var på nattklubben med sina kollegor och planen var att de skulle lämna stället tillsammans. Men de kom ifrån varandra. Den senaste observationen av Juha är tre på natten när han på övervakningskamerorna syns lämna stället. Han går åt höger trots att hans bostad ligger åt andra hållet, vid Götaplatsen. Juha hade enbart id-kort och kontanter med sig, inte någon mobiltelefon. Den aktuella kvällen var Juha klädd i svart jacka, röd tröja, svarta byxor och röda Nike-skor. Han är ljushårig, har blå ögon och är vältränad. Han har ett stort ärr på halsen efter en operation.

Helena Blomström, 63

Försvann: Vid Strandbadets camping i Mariefred den 27 oktober 2012.

Helena är 162 cm lång med normal kroppsbyggnad. Hon var vid försvinnandet klädd i röd duffel och grå byxor. Hon har gråbrunt axellångt hår, bruna ögon och ovala glasögon med metallbågar. Hennes ‧telefon, plånbok och hemnycklar låg kvar i bostaden.

Ingemar Andersson, 83

Försvann: Onsdagen den 19 september 2012 från Hålsbo, Skinnskatteberg.

Ingemars bil hittades vid sjön Långbjörken. Det fanns hinkar i bilen vilket tyder på att han åkt dit för att plocka bär. Ingen har sett honom sedan dess.

Göran Lundblad, 63

Försvann: Från sin bostad i Kalmar den 31 augusti 2012.

Görans bil hittades utanför en lägenhet i området Funkabo. Han har kraftig kroppsbyggnad, är 164 cm och väger runt 80 kg. Mörkblont, grått, kort hår. Han hade plånbok, pass och telefon (avstängd) med sig samt en väska med mediciner som han måste ta dagligen.

Shima Hosaini, 28

Försvann: Tidigt på morgonen onsdagen den 2 maj 2012 från sin ‧bostad på Idrottsvägen 1 i Guldsmedshyttan norr om Lindesberg.

Ingen har därefter sett till henne. Hon anmäldes försvunnen av anhöriga samma dag. Det finns omständigheter kring Shimas försvinnande som gör att polisen i Örebro län inte kan utesluta att ett brott ligger bakom och att hon inte har försvunnit frivilligt. Vid försvinnandet var hon eventuellt klädd i en gulaktig eller beige jacka samt svarta kläder i övrigt. Möjligen bar hon på en gulfärgad handväska.

John-Olov Svensson, 75

Försvann: Den 15 april 2011 i Järvsö.

John-Olov lämnade sitt hem och anmäldes försvunnen en dryg vecka senare. Det finns inga brottsmisstankar. Polisen har genomfört omfattande sökningar efter John-Olov, men han är fortfarande försvunnen.

Stig Åsberg, 65

Försvann: Den 24 oktober 2012 från sitt hem.

Han sågs senast i Surahammar. Stig är 171 cm med smal kroppsbyggnad, har vitt hår och grå ögon. Han hade med sig plånbok, mobil, nycklar. Han har inte gått att nå och polisen arbetar med att spåra mobilen. Hans bil saknas också, en röd BMW kombi av nyare modell.

Jacob Thorén, 25

Försvann: Från föräldrahemmet i familjens bil som senare hittades utanför Stenungsbaden Yacht Club på Stenungsön. Nycklarna låg vid infarten.

Man tror att Jacob sågs senast den 17 mars 2008 när han körde på E6:an i höjd med Stora Höga, i riktning norrut, 03.30. Ett vittne tror sig ha sett Jacob gå på Tjörnbron. Uppgiften är osäker.

ARTIKELN HANDLAR OM