”Vattentornado” drog fram i Australien

NYHETER

Här sveper en skyhög vattentornado fram längs Australiens östkust.

Det spektakulära väderfenomenet har en toppfart på 130 kilometer i timmen – och kan dra med sig allt i sin väg.

Foto: Scanpix

Det ser ut som en katastrofscen ur storfilmen Twister – men fenomenet är ingen synvilla. Bilen togs nära strandkanten Batemans Bay, 22 mil söder om Sydney.

En vattentornado uppstår när den kall luft blåser in över vattnet och gör så att varm, fuktig luft stiger underifrån. Resultatet blir en gigantisk virvlande pelare av kondenserat vatten.

Australiens motsvarighet till SMHI utfärdade igår en stormvarning i området och rådde allmänheten att inte ge sig ut på havet.

200 kilometer i timmen

Tornador kan förflytta sig med en hastighet på 130 kilometer i timmen. Inne i spiralen kan vindarna röra sig med en hastighet från 100 kilometer i timmen upp till närmare 200 kilometer i timmen, skriver Daily Mail.

Den enorma kraften utgör ett stort hot mot korallreven, djurlivet, båtar och folk som kommer i dess väg – om den når land kan den orsaka kaos.

I maj förra året svepte flera tornador in mot Sydneys kustremsa – lyckligtvis nådde de aldrig land. I juni drog en tornado med sig båtar och ställde till stora problem i flygtrafiken i amerikanska Virginia.