Breivik skriver beundrarbrev till tysk nynazist

Foto: AP
Breivik i rätten.
NYHETER

Anders Behring Breivik uttrycker sin beundran och sympati för den tyska nynazisten Beate Zschäpe, 37.

I ett brev kallar han henne för en "modig hjältinna i det nationella motståndet".

Men det tre sidor långa brevet nådde aldrig Zschäpe utan beslagtogs av tysk polis.

I brevet hyllar den norske massmördaren Beate Zschäpe för hennes roll i Zwickaus terrorcell, eller NSU - Nationalsozialistischer Untergrund. En grupp som mellan 2000 och 2006 mördade nio entreprenörer med utländsk bakgrund och en kvinnlig polis. Några av NSU:s offer drev rörelser som sålde kebabkött, därför fick mordserien namnet "kebabmorden" i tyska tidningar. Zschäpe sitter just nu i fängelse i väntan på rättegång.

Råd inför rättegången

Breivik uppmanar Zschäpe att "sprida propaganda" under mordrättegången som väntar henne. Det uppger tidningen Daily Mail. Breivik kallar vidare Zschäpe för "Kära syster Beate" i brevet och råder henne att "avslöja sina politiska motiv för befolkningen" i domstolen.

Detaljer i brevet avslöjades i veckans nummer av tidningen Der Spiegel som började säljas i Tyskland under söndagen. Beate Zschäpe var en av tre ledare i gruppen Nationalsozialistischer Untergrund. En terrorcell som idoliserade Adolf Hitler och som, utöver mordserien på affärsmännen, misstänks ligga bakom flera andra attentat, bland annat ett bombdåd med en rörbomb i staden Köln 2004.

Hyllar terrorgruppen

Den tyska terrorgruppen avslöjades i november förra året när de två andra ledarna tog sina liv efter en bankkupp i staden Eisenach. Beate Zschäpe fick, enligt uppgifter i tidningen Daily mail, i uppgift att spränga gruppens högkvarter och förstöra så mycket bevis som möjligt när polisen kommit dem på spåren.

Enligt tyska polisuppgifter medverkade Beate Zschäpe vid de flesta av de nio morden och utförde sannolikt själv några av dem. Breivik hyllar NSU i sitt brev:

"Ni gjorde allt ni kunde för att stoppa multikulturalismen och islamiseringen av Tyskland", skriver han.

Beslagtogs av polis

Breivik menar emellertid att den tyska terrorgruppen gjorde fel som sköt ihjäl affärsmän.

"Ni skulle ha siktat in er på den politiska eliten i stället", skriver han till Beate Zschäpe.

Den norska massmördaren skriver poetiskt om Zschäpe och sig själv: " Vi är båda två bland de första regndropparna som föregår en stor, upprensande storm över Europa".

"Vi är martyrer i den konservativa revolutionen och vi ska vara extremt stolta över våra uppoffringar och problem"

Men Breiviks beundrarbrev till den tyska nynazisten kom aldrig fram. Dokumentet beslagtogs av tysk polis.