Missilförsvaret "Iron dome" - så funkar det

NYHETER

Israels missilförsvarssystem "Iron dome" uppges av israelerna själva vara mycket effektivt mot raketattacker.

Palestinska Hamas säger däremot att systemet är väldigt lätt att lura. 

– Jag är skeptisk till att man helt skulle kunna lura det, säger Anders Lennartsson, expert på missilförsvar på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

På måndagsmorgonen uppgav israeliska militärkällor att systemet lyckats skjuta ner 302 av 848 raketer. Namnet Iron Dome betyder ungefär "järnkupol" och sägs fungera som en skyddande bubbla över landet. Iron Dome är ett försvarssystem mot mindre raketer, robotar och missiler från granatkastare och artilleri riktade mot Tel Aviv och andra större städer i landet.

"Skjuta väldigt snabbt"

Systemet identifierar inkommande projektiler och skjuter iväg en missil för att förstöra projektilen i luften, innan den når sitt tänkta mål.

– Det är mycket korta avstånd. De måste skjuta väldigt snabbt, säger Anders Lennartsson på FOI.

Israel började utveckla Iron dome under 2007 och det första batteriet togs i bruk 2011. Försvarssystemet kan med sin avancerade radar skjuta ner flera mål samtidigt i alla typer av väder. Det israeliska flygvapnet uppger att systemet träffar omkring 70 procent av alla inkommande projektiler som man försöker skjuta ner.

– Det är en rimlig siffra. Det ligger nog ganska nära sanningen även om siffran sannolikt är lite uppblåst, säger Anders Lennartsson på FOI.

Planerar att utöka systemet

Utvecklingen av vapnet har sponsrats av USA. 2010 bidrog man med 205 miljoner dollar och i juli i år sköt man till ytterligare 70 miljoner dollar, uppger CNN.

Israel har i dag fem batterier men planerar att utöka systemet. En högt uppsatt militärkälla uppgav för CNN i våras att landet behöver totalt 13 batterier för att täcka alla sina gränser.

Iron dome är eftertraktat på marknaden, rapporterade Jerusalem Post i våras. USA, Sydkorea och flera europeiska Natoländer har ett uttalat intresse att köpa vapensystemet.

FAKTA

Missilförsvarssystemet Iron dome

Israel började utveckla systemet 2007

2011 togs det första batteriet i bruk av det israeliska luftförsvaret

Enligt det israeliska flygvapnet träffar Iron dome omkring 70 procent av alla inkommande raketer.

En missil är tre meter lång och väger 90 kilo. Stridsspetsen i varje missil tros innehålla elva kilo högexplosivt material.

Räckvidden för ett Iron dome-batteri är cirka 70 kilometer. Israel uppges ha fem batterier.

Ett batteri kostar 50 miljoner dollar. En missil kostar ungefär 62 000 dollar.

Källa: CNN