FP-politiker: ”Afrikaner vill rasera våra seder”

Blogg får Folkpartiet centralt reagera

NYHETER

Soran Ismail kallas ”sur kurd” och 100 procent av världens terroristdåd genomförs av islamister.

Folkpartiets gruppledare i Gnesta Göran Benedicks har åsikter som nu utreds på central nivå i partiet.

”Afrikaner är knappast särskilt bekanta med européiska seder och bruk och vill i många avseenden uppenbarligen rasera dessa!”, skriver han.

Vid sidan av att vara gruppledare för Gnestas folkpartister driver Göran Benedicks, 67, en blogg.

Där har han framfört synpunkter och åsikter av en sådan karaktär att han nu utreds av Folkpartiet centralt.

Bland annat har han räknat ut ”invandringens kostnader” utan minsta hänvisning till källmaterial, tillskrivit islamister 100 procent av världens terroristdåd och anser att ordet blatte inte är rasistiskt, uppger hemsidan Alliansfritt Sverige.

”Neger används dock fortfarande i många länder i Europa eftersom det betyder just svart. Och vågar man använda ordet lemon curd? Det kan ju både vara en anrättning baserad på smör, ägg, socker och citron eller en sur kurd, som Soran Ismail!”, skriver Göran Benedicks bland annat i sin blogg.

Inlägg borta

När Aftonbladet under måndagkvällen når 67-åringen har samtliga inlägg som uppmärksammats plockats bort från bloggen.

– Jag har tagit bort dem för att granska, men ni har ju sett dem och det är inga konstigheter. Jag brukar vara väldigt försiktig med att trampa folk på tårna, säger han.

Att kalla Soran Ismail för sur kurd är inget han ångrar.

– Han har ju uttryckt sig väldigt negativt.

Den enda formuleringen som Benedicks inte kan stå för handlar om hur afrikaner i många avseenden vill rasera europeiska seder och bruk.

– Så har jag inte skrivit. Min blogg har varit hackad fram och tillbaka några gånger, så det måste vara något sådant som hänt. I övrigt står jag för allt som står där, säger Göran Benedicks.

Blatte inte rasistiskt

I ett inlägg argumenterar folkpartisten för att ordet blatte, som användes av SD:s Erik Almqvist i förra veckans uppmärksammade rasistattack, inte är rasistiskt.

– Jag är inte så driven som många andra är och var tvungen att slå upp det för att se vad det betydde. Det finns ju i Svenska akademiens ordlista en definition som jag inte uppfattade som rasistisk.

Varför argumenterar du för att ordet inte är rasistiskt?

– Min tes är att främlingsfientlighet ska mötas med någon form av tolerans. Man måste vara tolerant för att komma åt det intoleranta.

Folkpartiet kommer nu själva att utreda Göran Benedicks bloggande.

”Jag har idag tagit del av uttalanden som inte är förenliga med folkpartiets grundläggande liberala värden. Efter samtal med länsförbundet kommer en process att inledas för att utröna vad som skett. Kommande åtgärder får avgöras efter att länsförbundet klarlagt dessa uttalanden”, skriver Folkpartiets kanslichef Anders Yngman i en kommentar till Aftonbladet.
Fotnot: I Svenska akademiens ordbok är förklaringen för blatte: ”(vard., kan uppfattas som nedsättande) mörkhyad utländsk person.