Kraftig kritik mot SAS-styrelsen

Finansmarknadsministern vill granska ledamöternas kompetens

NYHETER

Men trots lönesänkningen får ledningen nu skarp kritik från finansmarknadsminister Peter Norman.

– Jag och mina kollegor i Norden vill vara säkra på att ledamöterna har den kompetensen som är viktig och riktig just nu, säger han.

I samband med bolagsstämman i april nästa år kan stora delar av SAS styrelse komma att bytas ut.

Och enligt finansmarknadsminister Peter Norman kommer företagets huvudägare, det vill säga den svenska, danska och norska staten, att göra en ordentlig genomgång av styrelsens arbete i samband med att valberedningen nu drar igång sitt arbete.

”Finns särskilda skäl”

– Att granska styrelsen är extra viktigt efter en sådan här kris. Det finns särskilda skäl för oss stater att tillsammans göra en genomgång av kompetensen bland ledamöterna för att se om det krävs någon förändring på vissa platser, säger Peter Norman till Svenska Dagbladet.

Finansmarknadsministern kritiserar även företagsledningen för att man inte informerat regeringen om att man beslutade sig för att sänka ledamöternas ersättningar redan den 5 november.

– Det rimliga, minst sagt, hade väl varit att styrelsen hade informerat oss ägare om detta i samband med att beslutet togs. Jag fick nu reda på det här för en timme sedan via TT, säger Peter Norman till Svd.

Han tycker även att företaget borde ha offentliggjort beslutet så fort det var taget.

– Det hade också varit lämpligt tycker jag att styrelsen hade gått ut med den informationen publikt i alla nordiska länder i samband med att vd berättade att han skulle går ner i lön. Det här har ju stort signalvärde för de anställda. De har ju också tvingas gå ner i lön, säger Peter Norman.

SAS erkänner fel

Efter finansmarknadsministerns kritik erkänner nu SAS att man gjort fel – men skyller samtidigt på att man haft mycket att göra de senaste dagarna.

– Det är nog tyvärr så att det här har fallit mellan stolarna. Jag fick besked att beslutet var taget den 5:e november från ordförande men sen blev det aldrig så att informationen fördes vidare. Det var så hektiskt och så pass mycket att göra inför lanseringen av vårt nya sparprogram att det blev ett förbiseende av detta, säger Mats Lönnkvist, chefjurist på SAS.

Sänkningen av styrelseersättningarna betyder att ordföranden Fritz Schur får 458 000 kronor istället för 655 000, samtidigt som Jacob Wallenbergs nya arvode blir 290 500 kronor.

Även flyganalytikern Anders Lidman går till attack mot vice ordförande Jacob Wallenbergs uttalande kring SAS framtid.

– Varken Fritz Schur eller Jacob Wallenberg tycks ha någon kompetens kring flygindustrin. När Jacob Wallenberg säger att SAS ska fortsätta tjäna pengar på den europeiska flygmarknaden är det svårt att förstå hur han tänker. Alla – Lufthansa, Air France, Finnair och KLM har sagt att de inte kommer att tjäna ett korvöre i Europa. Då går Jacob Wallenberg ut och säger att SAS ska tjäna pengar i Europa. Det är obegripligt, säger han till Svd.

ARTIKELN HANDLAR OM