Bombar allt – som står upp

Nya attacker sent i natt

1 av 4 | Foto: Magnus Wennman
DE SER ALDRIG PLANEN 100-tals döda och skadade civila förs dagligen till sjukhusen efter det ständiga bombregnet. Planen flyger så högt upp att ingen ser dem, och de släpper bomberna i ”målområden” överallt på Gazaremsan. Den enda varningen är ett flygblad eller ett samtal.
NYHETER

Föreställ dig ett telefonsamtal:

”Vänligen evakuera ditt hus, vi kommer inom kort att attackera det med stridsflyg.”

Just det samtalet fick ­Ayman El-Khouli i går ­morse – nu är han hemlös.

Gaza håller andan i väntan på ett besked om vapenvila.

Redan under kvällen ­bekräftade Hamas-före­trädare att den var nära, men raketerna fortsatte att falla. Vid halv två i natt slog en bomb ner på gatan precis här utanför hotell Palestine och alla fönsterrutor blåstes ut.

Israel ska inte ha svarat på budet från Hamas, eftersom frågan om blockaden mot Gazaremsan ännu skiljer parterna åt.

Hillary Clinton på plats

Nu samlas världsledare i området för att medla. En av dem är USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som under sitt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i går kväll dock inte kunde bidra till en tillfällig vapenvila.

Netanyahu vill även han se en lösning, men menar att det är palestinierna som kan välja mellan ”svärd och fred”.

FN-ledaren Ban Ki-Moon uppmanade Israel att visa ”maximal återhållsamhet”. Han uttryckte även sin oro för det palestinska folket.

Ser aldrig planen

Ett folk som fortfarande svävar i ovisshet då F16-planen mullrar dygnet runt över Gaza. De flyger på så hög höjd att det är omöjligt att se flygplanskropparna, men de vita strecken ritar jämna cirklar på himlen. Varv på varv.

Från flera tusen meter skjuter de prick på mål nere på marken.

Av någon anledning var familjen El-Khoulis hem en sådan måltavla. Själv säger han att han inte vet varför, han har ingenting med ­Hamas att göra och han försäkrar att inga raketramper fanns gömda i grannskapet.

– Jag är en helt vanlig medborgare i Gaza, säger Ayman El-Khouli.

”Vi sprang rakt ut”

Tidigt i går morse väcktes han av att telefonen ringde. En röst meddelade på arabiska att han och hans familj befann sig i ett målområde och att de därför uppmanades att lämna sitt hem så fort som möjligt.

– Vi hann inte få med oss någonting, vi bara sprang rakt ut.

Kort därefter krossade den första raketen de översta våningarna på huset. Innan dammet och röken hann lägga sig avslutade den israeliske piloten jobbet med en tyngre raket.

Armeringsjärnen sticker upp som vassa kvistar ur de trasiga betongblocken. Från ett av dem hänger ett rött tygstycke som för bara några timmar sedan var en kjol.

Bor hos släktingar

Ayman El-Khoulis familj överlevde, men deras hem är nu bara lager på lager av damm, betong och sönderbränt bråte.

– Vi har inget hem längre, min familj är hos släktingar, men de lever närmare ­gränsen så det är ett farligare område.

I ett gathörn i stadsdelen Sheik Radwan skedde rena avrättningar under går­dagen.

Flera vittnen såg hur sex personer tvingades ur en bil och lades på marken. Sedan sköts de i huvudet – en ­efter en.

Anklagas vara spioner

De skjutna anklagas för att ha spionerat åt Israel och ha läckt information om soldaters placering och platser där Hamas avfyrar raketer.

– De borde ha dödats på ett mer brutalt sätt så att andra inte ens funderar på att arbeta åt ockupationsmakten, säger 24-årige vittnet Ashraf Maher till AP.

För att statuera exempel bands en av kropparna fast på en motorcykel som kördes genom Gazas gator.

Släpper flygblad

Från havet hörs dova smällar från krigsfartygen. Efter några sekunders tystnad ljuder lika många smällar en gång till – men det är inte ett eko, det är explosionerna när granaterna når ­sina mål.

Apachehelikoptrar kommer in på låg höjd och avfyrar raketer mot strategiska mål, samtidigt som flygblad med uppmaningar till Gazas befolkning singlar ner från luften:

”Beblanda er inte med ­Hamas, evakuera era hem om de ligger i mål­områden.”

Problemet är att mål­områdena finns i hela Gaza.

VÄRLDEN DIREKT – CHATTA

Muhammed Siam bor mitt i infernot i krigets Gaza – hans bror Saleem har flytt till Sverige och bor numera i Norrköping. Från klockan 14.00 i dag chattar de om situationen i Gaza på Aftonbladet.se.