År av hot efter engångsligget

Kvinnan förföljde och hotade par i tre års tid: Vi går på helspänn och undrar

NYHETER

Mordhot, nakenbilder och spionerande.

Ett one-night stand ­ledde till att Niclas och Åsa levde i skräck i tre år.

– Jag kommer aldrig att känna mig trygg igen, ­säger Åsa.

Foto: Foto: TV3
Levde i terror För tio år sen hade Niclas ett one-night stand. Nu lever han och sambon Åsa under ständigt hot.

I kvällens avsnitt av ­”Stalkers” på TV3 beskriver Niclas och Åsa sitt långa helvete.

Kvinnan, som i programmet kallas Anna, hade sex med Niclas vid ett tillfälle för tio år sedan. Trots att Niclas var tydlig med att han inte ville ha någon fortsättning skrev ’’Anna’’ långa, långa kärleksbrev till honom.

Lite besvärande, kanske, men inte farligt.

Men när Niclas träffade Åsa och flyttade ihop med henne i Insjön i Dalarna för tre år sedan tog förföljelsen en ny vändning.

Vågade inte gå ut

’’Jag är så förbannad på dig att jag skulle kunna ­döda dig’’, skrev kvinnan i ett brev.

Hon såg till att ständigt dyka upp utanför parets hus och titta på dem genom fönstren, skickade nakenbilder till Niclas och ­hotade Åsa via sms och mobilsvar.

Åsa vågade inte längre gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen och Niclas drog sig för att åka till affären ­eftersom Anna skulle ­kunna tolka det som att han spanade efter henne.

Efter ett obestridligt ­bevis – ett hot intalat på Åsas mobilsvar – belades kvinnan med besöksförbud.

– Men det var ett rent hån, säger Åsa i dag.

”Inte så allvarligt”

– Hon fortsatte ju att stå utanför huset och skicka brev och polisen hade ­ingen att skicka.

I Åsas bakhuvud fanns hela tiden Christine ­Schürrer, som förföljde sin semesterflört och till slut mördade hans sambos två små barn och nästan ­misshandlade sambon till döds.

– Polisen tycker inte att det är så allvarligt när det gäller en kvinna som hotar. De sa till mig att jag inte ­behövde vara rädd för ett tokigt fruntimmer, säger Åsa.

Efter ”Stalkers” konfrontation har Anna hållit sig borta från paret.

– Vi går ändå på helspänn och undrar när det ska ­sätta igång. Jag tror aldrig att jag kommer att känna mig trygg igen, säger Åsa som numera inte går utanför huset ensam när det är mörkt.

Kriminologen: Så gör du om du drabbas av en stalker

■ ■ Angeta Syrén är kriminolog och författare och en av stalkerexperterna i TV3-programmet.

Vad får en människa att bete sig så här?

– Det är en människa som inte kommer vidare när en relation tar slut. Hellre än att acceptera det avvisande, som det ju faktiskt är, lever man kvar i förnekelse och klamrar sig fast vid att det inte är riktigt slut än.

– Det påminner om det beteende en rättshaverist har, och för stalkern kan det vara en trygghet att hålla fast vid sin föreställning. Det är ofta personer som lever ett ganska snävt och inrutat liv.

Om man drabbas av en ­stalker, vad kan man göra?

– Man ska inte tycka synd om ­personen, man ska inte prata med ­henom och man ska vara tydlig med att man står fast vid sitt beslut att avsluta relationen.

– Om man fortsätter kontakten kan det vändas emot en, och det kan vara svårt för en domstol att döma till ­besöksförbud om stalkern kan hävda att man uppmuntrat till kontakt. Ju tidigare man stoppar alla tendenser desto bättre, eftersom det går fort att lära in ett beteende.

ARTIKELN HANDLAR OM