Säpo: Polis varnar kriminella om tillslag

”Inträffat tillräckligt många gånger för att det ska vara allvarligt”

Foto: LARS HEDELIN/SCANPIX
Tillslag mot mc-klubben Hells Angels i Karlstad 2009.
NYHETER

Poliser läcker information till kriminella.

Flera gånger har insatser förstörts eftersom brottslingarna har vetat för mycket, enligt Säpo.

En medlem i ett mc-gäng idrottar i samma förening som en polisman. Vid ett tillfälle planeras ett tillslag mot en klubblokal där polisen har fått in uppgifter om att det finns knark och vapen. Polismannen varnar då sin kriminella bekant.

Lokalen töms och tillslaget misslyckas.

Fallet ovan är ett exempel på det som Säkerhetspolisen (Säpo) i en färsk rapport benämner korruption.

Sedan 2008 har Säpo ansvar för att hålla koll på hur organiserad brottslighet hotar viktiga samhällsfunktioner. Då ingår den hjälp som kriminella ibland kan få av poliser och andra myndighetspersoner.

”Lämna ut info”

Mellan augusti 2009–oktober 2011 konstaterar Säpo 114 misstänkta fall av korruption. Trots ordvalet är det nästan aldrig pengar inblandat. Snarare är det ett byte av tjänster mellan personer som finns i organisationen och har någon typ av relation till kriminella, så kallad vänskapskorruption.

– Det kan vara att lämna ut information från register, varsko kriminella om tillslag eller ge dem information om efterlysningar, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo.

Oftast handlar det bara om information, men några gånger har anställda fattat beslut som har hjälpt kriminella. I några enstaka fall finns uppgifter om att tjänstemän har begått brott tillsammans med kriminella.

Mindre hot

Vanligast, i 84 fall, är att misstankarna rör polisanställda.

– Är det en utredning som pågått länge och det kommer ut information som gör att kriminella kan gömma bevis är det naturligtvis inte bra. Det har inträffat tillräckligt många gånger för att det ska vara allvarligt, säger Hagström.

I rapporten tar Säpo också upp hot och våld som drabbat anställda på myndigheter, oftast poliser och åklagare, samt politiker och journalister. Trots detta bedöms inte hotet mot grundläggande demokratiska funktioner från organiserade kriminella som stort överlag.

– Vi bedömer fortfarande att den grova organiserade brottsligheten inte har förmåga att förändra samhället generellt, även om de kan agera kraftfullt ibland, säger Hagström.

Sofia Tanaka/TT