Arabiskt flygbolag värvar från kris-SAS

Foto: AP
NYHETER

Efter beskedet om sämre lön och arbetstider flyr nu flygvärdinnorna från SAS.

Då passar Emirates på att bjuda in till rekryteringsträff i Köpenhamn. Och det kan bli svårt att säga nej till de oljestinna shejkerna.

– De erbjuder skattefria löner, säger flygexperten Anders Lidman.

Sveriges Radios Ekot rapporterade i morse att 73 danska flygvärdinnor sagt upp sig efter att kabinfacket CAU till slut gått med på SAS-ledningens krav på lönesänkningar.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Dubai-baserade Emirates kommer till Danmark för att rekrytera skandinaviska flygvärdinnor.

Slutintervjuer inom en vecka

På lördag den 24 november kl 09 håller flygbolaget en "Open Day"-träff på Radisson Blue Royal Hotel i centrala Köpenhamn.

Enligt Emirates är detta ett tillfälle att "lämna in sitt CV och påbörja processen att starta en karriär med Emirates". Deltagare som "har det som krävs kommer att bjudas in till bedömning nästa dag med slutintervjuer inom en vecka".

Anders Lidman, flygexpert på Aeropol, är inte förvånad:

– Det är ingen hemlighet att Emirates varit på turné för att intervjua skandinaviska flygvärdinnor.

Saftiga förmåner

Och till skillnad från SAS är Emirates ett företag som har medvind.

– De expanderar och behöver folk. De har redan en del svenska piloter och personal, säger Anders Lidman.

– De erbjuder skattefria löner, eller i alla fall mycket, mycket låg skatt.

Dessutom får personal vid Emirates gratis boende och mat, rabatterat flyg för familjen och nedsatt pris på hotell och shopping i Förenade Arabemiraten.

FAKTA

Emirates

Startades 1985 av Dubais regering och har sedan 1987 varit ett av få flygbolag i världen som gått med vinst år ut och år in.

Emirates flyger både Airbus och Boeing och har 186 plan plus ytterligare 209 ordrar.

Flygbolaget sponsrar bland annat det engelska fotbollslaget Arsenal vars arena bär företagets namn.

Emirates expanderar snabbt och anses världsledande tack vare sina konsekvent starka årsredovisningar och höga servicenivå.

Etablerade europeiska flygbolag som Air France-KLM, British Airways och Lufthansa ser Emirates som ett hot eftersom deras plan mellanlandar, eventuellt till subventionerade kostnader, på statligt ägda Dubai-flygplatsen i stället för europeiska flygknutar som Heathrow och Frankfurt.