Reinfeldts rävspel med EU-topparna

Vid bordet satt bland andra David Cameron.
NYHETER

BRYSSEL. Sent i natt fick statsminister Fredrik Reinfeldt ett nytt förslag till långtidsbudget för EU i sin hand.

Exakt vad det innebär för Sverige räknade experter på till i förmiddags.

– Vi har en väldigt tuff linje, sa han tidigare under dagen.

Vart sjunde år samlas EU:s ledare för att komma överens om unionens nya långtidsbudget. Det är ofta dramatiska tillställningar med högröstade utspel, smällande dörrar och hemliga pakter.

Men rävspelet inför den här förhandlingen överträffar de tidigare. Mycket pengar, nationell prestige i kombination med durkdrivna taktiker är en mix som får avancerat hasardspel att blekna i jämförelse.

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns två falanger. Den ena, där Sverige ingår, består av de nio länder som bidrar med mer pengar till EU:s budget än de får tillbaka i form av exempelvis jordbruks- och glesbygdstöd. Den vill minska EU:s budget.

Gjorde tummen ner

I den andra ingår övriga EU-länder. De får mer pengar ur budgeten än de själva betalar in. De vill att budget ska omfatta mer pengar än i dag.

Redan när Fredrik Reinfeldt kom till möteslokalerna vid halv tvåtiden i går eftermiddag gjorde han tummen ner för det senaste förslaget.

– Vi har en väldigt tuff linje tillsammans med andra länder som är nettobidragsgivare. Volymerna ska gå ner ytterligare, sa han.

Därefter gick han direkt till ett hemligt möte med två av sina främsta vapendragare: Storbritanniens David Cameron och Nederländernas Mark Rutte.

Men bilder från mötet twittrades snabbt ut från den svenska delegationen när det var över. Ett led i förhandlingsintrigerna.

Men även EU:s ordförande Herman Van Rompuy visade att han inte är främmande för att använda tricks. Hans taktik är utmattning.

Gårdagens förhandlingar skulle starta klockan 20 men kom i gång först 23.15. Sedan pågick de i 45 minuter innan de bröts.

Med sig fick Fredrik Reinfeldt och de andra ett nytt budgetförslag. Taket låg kvar på samma nivå som i det förra förslaget, 8 600 miljarder kronor. Det är 450 miljarder mindre än i det allra första.

Ville inte kommentera

Reinfeldt ville inte kommentera nattens förslag innan experterna räknat ut vad det innebär för Sverige.

Förhandlingarna fortsätter i dag vid lunch. Men få tror att de kommer vara avslutade på utsatt tid, i kväll. De kan pågå hela helgen och det är inte uteslutet att det spricker.

Det tycks Tysklands mäktiga kansler Angela Merkel vara inne på:

– Vi har kommit en bit på vägen. Men jag tro inte att vi kommer att bli överens.

I klartext betyder det ett extra möte, sannolikt i februari eller mars. Det behöver inte vara till svensk nackdel. Om EU misslyckas med att enas om den nya långtidsbudgeten, vilket är osannolikt, förlängs den gamla budgeten i ett år, påplussad med ett par procent.