I storbråk med sitt bokförlag

Dick Harrison rasar mot valet av omslag: ”Spekulativt och fult”

1 av 4 | Foto: Krister Hansson
NYHETER

Historikern Dick Harrisons nya bok skulle avslöja sanningen bakom skandalverket ”Den motvillige monarken”.

Själv har han inte deltagit i marknadsföringen – på grund av ett storbråk med Ica bokförlag.

– Jag har ingen relation till dem i dag, säger han.

I kväll startar en ny säsong av ”På spåret”. En av deltagarna är historie­professorn Dick Harrison, 46, som är aktuell med ­boken ”Från en säker källa – sanningen om kungaskandal­en”.

Det är en granskning av boken ”Den motvillige monark­en”, som när den gavs ut 2010 skapade en mängd rubriker om kungen och hans, enligt boken, omoral­iska leverne.

Men Dick Harrison är inte nöjd med slut­resultatet av sin bok. I en kolumn på tankesmedjan Magmas hemsida rasar historikern mot sitt förlag.

Vägrade delta

Harrison skriver att han först reagerade mot den tänkta undertiteln ”Sanningen om kungaskandalen och Den motvillige monarken”.

”Redan ordet ’sanningen’ fick mig att hoppa till, eftersom jag aldrig haft pretentioner på att känna till denna”, skriver Harrison.

Harrison motsatte sig också att titeln på boken som skulle granskas, ”Den motvillige monarken”, fanns med.

Den togs bort, men Harrison kände sig ändå inte nöjd. Till exempel kallar han omslaget för ”spekulativt och fult”.

Harrison tycker inte att förlaget har lyssnat på hans kritik och grälet har lett till att han vägrat delta i marknadsföringen av boken.

Står för varje ord

– Allt han skriver om, till exempel förord och undertitel, är helt vanliga saker som man diskuterar. Vi anser inte att det är några tvister mellan oss och det är väldigt tråkigt att han känner sig missnöjd, säger Tiina Nevala på Ica bok­förlag.

Medförfattaren Desirée A Schein är inte imponerad av Harrisons utspel:

– Han har agerat på ett sådant sätt som har gjort att jag har ställt mig helt och hållet bakom förlaget.

Dick Harrison säger att han står för varje ord i kolumnen på Magmas hemsida.

Vad har du för relation till förlaget i dag?

– Ingen alls, säger han.

1 av 4

Andra böcker om kungen som har väckt ramaskri

2010 Först ut att väcka debatt är ”Den motvillige monarken”. I boken står det bland annat att kungen gick på strippklubb under Atlanta-OS 1996.

2011 Journalisten Nuri Kino ger ut boken ”Den svenske gudfadern” om Milan Sevo. Där påstås det att kungens vän Anders Lettström anlitat den tidigare kriminelle Daniel Webb för att försöka köpa nattklubbsbilder på kungen av den före detta porrklubbsägaren Mille Markovic.

2012 Daniel Webb ger ut ”Livvakten” tillsammans med Aftonbladet-journalisten Anders Johansson. Även här skrivs det om kungen och påstådda nattklubbsbesök.

2012 Artisten Camilla Henemark, som tidigare pekats ut som kungens älskarinna, ger ut sin självbiografi ”­Adjö det ljuva livet”.

ARTIKELN HANDLAR OM