Livstidsdömde Knutby-pastorn får permissioner på egen hand

”Risken för återfall inte förhöjd”

Foto: LASSE ALLARD
Helge Fossmo under en av sina bevakade permissioner.
NYHETER

Helge Fossmo, 41, som dömdes till livstid för dåden i Knutby, kommer snart att flytta till ett bekvämare fängelse med lägre säkerhet.

Han kommer också att få ha permissioner på egen hand.

Kriminalvården har gjort en ny bedömning och anser att lättnader i övervakningen kan göras.

Helge Fossmo har avtjänat snart nio år av livstidsstraffet som ännu inte tidsbestämts.

De åren har han tillbringat på de tyngsta anstalterna med den högsta säkerhetsklassen, 1, som exempelvis Kumla och Tidaholm.

På dessa anstalter placeras de mest riskfyllda fångarna och utmärks bland annat av att de är särskilt avpassade för att förhindra rymningar och fritagningsförsök.

Haft bevakade permissioner

Fossmo har haft ett antal bevakade permissioner sedan september förra året och som han skött utan anmärkningar.

Därför har han nyligen ansökt om att permissionerna ska utökas och att han ska få röra sig helt fritt utan personal som vaktar honom.

Anstalten där han sitter i dag bedömer risken för återfall i brottslighet och avvikande som låg, och föreslår att han nu med start i november beviljas dagpermission på egen hand. Personalen anser också att han är mogen att flyttas över till en klass 2 -anstalt.

Fossmo har gått igenom en ny utredning på riksmottagningen i Kumla.

Och där har slutsatserna blivit desamma. Det heter att risken för återfall, misskötsamhet eller avvikelse under permission "inom en överskådlig framtid inte är förhöjd."

Generösare villkor

Efter samråd med kriminalvårdens säkerhetsorganisation har Kriminalvårdens huvudkontor beslutat att ge Fossmo de lättnader han önskar.

Enligt ett beslut från den 12 november får han nu avtjäna närmaste tiden på en klass 2-anstalt, vilken som helst av dem.

Ändringarna av permissionerna ska sedan ske etappvis. Först ska han få kortare permissioner som ska utvärderas. Därefter får han vara ute högst 12 timmar i taget. Om han sköter även dessa kommer Fossmo få generösare villkor.

Han dömdes i januari 2005 för anstiftan till mord på sin hustru och anstiftan till försök till mord gällande sin älskarinnas make.

"Barnflickan", Sara Svensson, som utförde själva dåden dömdes till rättspsykiatrisk vård. Hon skrevs ut i december förra året.

FAKTA

Fängelser med säkerhetsklass 2

Beateberg, Borås, Brinkeberg, Fosie, Färingsö, Gävle, Halmstad, Haparanda, Helsingborg, Hinseberg, Håga, Högsbo, Johannesberg, Kalmar, Karlskoga, Kirseberg, Kristianstad, Kristianstad Centrum, Luleå, Mariefred, Nyköping, Sagsjön, Skogome, Skänninge, Storboda, Täby, Umeå, Visby, Västervik Norra, Ystad och Österåker.

Källa: Kriminalvården

ARTIKELN HANDLAR OM