Fiasko för EU:s budgetförhandlingar

NYHETER

Bryssel. Det blev fiasko för EU:s förhandlingar om den nya långtidsbudgeten.

Efter bara ett par timmar avbröts förhandlingarna.

Fredrik Reinfeldt och de andra regeringscheferna gör ett nytt försök i början av nästa år.

Sällan har någon blivit så avklädd som EU:s ordförande Herman Van Rompuy blev i går eftermiddag. Han hade bett EU:s ledare packa extra skjortor för att förhandla EU:s nya långtidsbudget i botten.

I stället blev det fiasko. Efter bara ett par timmars förhandlingar drog de inblandade slutsatsen att det var meningslöst att fortsätta. Förhandlingarna återupptas i början av nästa år.

”Finns inget att säga”

– Det passar oss bra. Jag har flera gånger sagt att jag inte har någon större brådska, säger Fredrik Reinfeldt.

Varför är det bra ett en överenskommelse dröjer?

– Det är viktigt att det inte finns en känsla av att det är bråttom att komma överens.

Hur ser läget ut för Sverige?

– Det finns inget att säga i den delen eftersom vi inte har en överenskommelser.

I torsdags samlades EU:s ledare för att göra upp om nästa långtidsbudget, från 2014 till och med 2020. Trots att det allra första förslaget till ny budget presenterades förra sommaren stod länderna fortfarande mycket långt ifrån varandra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tillhör bråkstakarna. Han kan visserligen gå med på att den svenska EU-avgiften ökar. Men inte till priset att den nuvarande rabatten på 4,7 miljarder kronor (brutto) per år försvinner. Han vill också sänka taket för EU-budgetens totala utgifter under perioden.

Bland hans främsta vapendragare finns Storbritanniens David Cameron, Nederländernas Mark Rutte, Finlands Jyrki Katainen, Danmarks Helle Thorning-Schmidt och i viss mån Tysklands kansler Angela Merkel.

Men det finns fler bråkstakar. Flera av dem kommer från EU:s sydligare delar. De vill behålla jordbrukstödet på nuvarande nivå och öka antalet miljarder i budgeten, något som alltså Reinfeldt är helt emot.

Minst lika svårt

Just i dag är det svårt att förstå hur länderna ska bli överens när de träffas nästa gång. Men det är inte heller helt nödvändigt. Om man inte blir överens så förlängs den nuvarande budgeten, påplussad med två procent, i ett år.

Klart är att Herman Van Rompuy måste göra läxan bättre till nästa gång. Nu träffade han alla regeringschefer vid flera tillfällen för enskilda överläggningar men utan att kunna föra förhandlingen framåt. Han hann helt enkelt inte ändra i budgetförslaget mellan alla möten.

När regeringscheferna kommit överns sinsemellan ska de också bli eniga med EU-parlamentet. Det blir en minst lika svår förhandling.

– Vissa medlemsländer använder långtidsbudgeten för att förändra EU:s natur. Europaparlamentet säger kategoriskt nej till det, sade parlamentets talman Martin Schulz.

Parlamentet kräver rejäla höjningar av EU-budgeten.

FAKTA

De bråkar de om

Taket. Enligt det senaste förslaget ligger taket på 972 miljarder euro, ca 8 600 miljarder kronor mellan 2014 och 2020. Vissa, som Sverige vill sänka det. Andra, som Sydeuropa och Frankrike vill höja det.

Fördelningen. Fördelningen mellan olika budgetposter är det stor oenighet om. Vissa vill höja jordbruksstödet jämfört med förslaget, andra vill sänka det rejält. Detsamma gäller satsningar på forskning, stöd till mindre utvecklade regioner och EU:s administration.

Rabatterna. Fem länder har rabatter på avgiften, ett av dem är Sverige. Storbritannien har sagt att deras rabatt är helig. Enligt det senaste förslaget har den svenska rabatten mer än halverats. Danmark vill ha en rabatt trots att de inte har en nu.