UD: Undvik samlingar

Varnar svenskar för våldsamma demonstrationer i Bangkok

1 av 6 | Foto: REUTERS
NYHETER

UD har gått ut med en officiell varning i samband med dagens demonstrationer i centrala Bangkok.

Ambassaden uppmanar alla besökare att ”iaktta försiktighet och undvika folksamlingar”.

– Det kan bli bråk, som det kan bli i samband med större folksamlingar, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Demonstrationen i Bangkok har varit planerad en längre tid och arrangeras av den regeringskritiska rörelsen ”Skydda Siam”.

Områdena som UD nu varnar för är Phra Nakhon, Pomprab Satrupai och Dusit, som bland annat omfattar det kungliga palatset och tronhallen.

”Undvik folksamlingar”

På sin hemsida skriver den svenska ambassaden i Bangkok att man uppmanar besökare att iaktta försiktighet och undvika folksamlingar, och noga överväga nödvändigheten att besöka de berörda områdena.

– Det finns ju en risk att det blir bråk, som det kan bli i samband med större folksamlingar, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Enligt Reuters har demonstrationen redan lett till våldsamheter, och både polisen och demonstranterna ska ha skjutit tårgas mot varandra.

– Vi använde tårgas för att demonstranterna blockerar polisen och inte följer de säkerhetsåtgärder som vi har infört, säger polisens talesman Piya Uthaya, enligt Reuters.

”Håll koll på Facebook”

Kent Öberg rekommenderar de svenskar som just nu befinner sig i Bangkok att hålla koll på ambassadens hemsida och Facebooksida, under dagen.

– Det tycker jag absolut kan vara ett bra tips. Där lägger ambassaden ofta ut kortare meddelanden, säger han.