Arafats grav öppnas - på tisdag

Palestina anklagar Israel för giftmord

Foto: GETTY IMAGES
Begravdes i Ramallah Yassir Arafat dog hastigt i Paris den 11 november 2004. Bara några veckor tidigare hade han varit fullt frisk.
NYHETER

Historien om Yasser Arafats kvarlevor går vidare.

På tisdag ska den palestinske ledarens grav öppnas - för att undersöka om han förgiftats med radioaktiva ämnen.

– Vi är övertygade om att israelerna lönnmördade honom, säger den palestinske talespersonen Tawfiq Tirawi enligt AP.

Foto: REUTERS
Utreder misstänkt giftmord Mediapådrag när Tawfiq Tirawi tillkännagav planerna på att öppna Arafats grav

Yassir Arafat dog hastigt vid 75 års ålder i Paris 2004. Det mystiska dödsfallet ledde till flera rykten.

I somras fick spekulationerna ytterligare näring när tv-kanalen i al-Jazira avslöjade att Arafat kan ha giftmördats. Tillsammans med schweiziska experter påvisade tv-kanalen att rester av det radioaktiva ämnet polonium hittats i Arafats kläder och saliv- urin- och blodprover som togs innan hans död.

Öppnar graven

Sedan dess har hans änka Suha krävt att en grundlig utredning genomförs av Arafats kvarlevor som ligger begravda i ett mausoleum i Ramallah.

På lördagen meddelade de palestinska myndigheterna att Arafats grav ska öppnas inkommande vecka.

– Graven kommer att öppnas på tisdag och experterna kommer att ta prover bara några timmar senare, sa Tawfiq Tirawi till reportrar i Ramallah på lördagen.

Enligt de palestinska myndigheterna kommer kroppen att "återbegravas" samma dag med "fulla militära hedersbetygelser".

"Smärtsam dag"

– 27 november kommer att bli en av de mest smärtsamma dagarna i mitt liv av personliga, patriotiska, politiska och religiösa orsaker, sa Tirawi.

– Men det är nödvändigt för att få reda på den smärtsamma sanningen bakom Yasser Arafats död.

Tirawi uppgav att flera personer i den palestinska kommission som utrett Arafats död är övertygade om att Israel ligger bakom den misstänkta förgiftningen.

– Vi är fortsättningsvis övertygade om att israelerna lönnmördade president Arafat. Och i ett utredningsskede har vi bevis som leder oss i den riktningen, sa han.

Ryska experter

Enligt nyhetsbyrån AP har de experter som ska analysera Arafats skelett och klädrester redan anlänt till Ramallah på Västbanken. Experterna uppges komma från Ryssland och Schweiz. Med i delegationen finns också tre franska kriminalutredare som bland annat ska förhöra vittnen tillsammans med palestinska åklagare.

Men enligt experter som AP hänvisar till finns det risk för att undersökningarna blir fruktlösa. Risken finns att provtagning endast är möjlig på Arafats benrester - som kan ha pulveriserats - samt rester från den palestinska ledarens kläder.

Andra experter ifrågasätter också om de eventuella resterna av polonium finns kvar då ämnets halveringstid är kortare än hos andra radioaktiva substanser.