Fram med pulkan – nu kommer snön

1 av 3 | Foto: Scanpix
Du kan plocka fram pulkan redan på torsdag men se upp på vägarna. Det kan bli rejält halt i hela Sverige.
NYHETER

Om en knapp månad står julen för dörren.

Men redan i veckan kan det vara läge på att gräva fram stjärtlapp och pulka ur förrådet.

– Framåt torsdag-fredag kan det bli snö över Stockholm, säger Therese Fougman, metereolog på SMHI.

Sveriges snöälskare har blivit bönhörda.

I veckan kommer flingorna att falla över landet.

Redan i kväll får Värmland snö, och i morgon fortsätter molnen upp över Dalarna, som får snö eller blötsnö under morgondagen.

I mitten av veckan drar nordanvindar in över södra Sverige och till helgen vankas snö i Gävleborg, Uppland och Stockholmstrakten.

– På onsdag kan det bli någon decimeter i södra Gävleborg och ner över Uppland. Det kan bli besvärligt på sina håll, i och med att man får nordostvind som ligger på från havet, säger Therese Fougman, metereolog på SMHI.

Även temperaturen, som hittills har varit tämligen mild för årstiden, sjunker neråt nollan.

– När nordanvinden kommer ner över Götaland så faller temperaturerna ganska fort. Framåt fredag kan det mycket väl bli minusgrader även mitt på dagen i Skåne, säger hon.

Huruvida julen blir vit eller ej är för tidigt att säga, enligt Therese Fougman. Men snön som faller i veckan kommer att ligga kvar ett tag, av allt att döma.

– Som det ser ut nu kommer det att vara kallt över nästa vecka och in i veckan därpå. Blir det snö som lägger sig så kommer den att ligga kvar, säger hon.

FAKTA

SMHI:s progons för torsdag

Fortsatt milt i söder med regnskurar och minusgrader i norr där det blir mest uppehåll. Fram mot veckoslutet kommer kylan att behålla sitt grepp över Norrland. Ett lågtryck ska röra sig upp från kontinenten mot Baltikum.

Banan på detta är osäker och det har avgörande betydelse för om det blir milt eller kallt i södra Sverige.

Det mesta tyder trots allt på en ostlig bana och att kalluften därmed tar sig ner över Götaland. Vi kan då vänta oss en del snöfall där. Desto mer snöfall blir det över östra Norrland i och med tilltagande ostliga vindar över Bottniska viken.