Våldtogs – nekas hjälp av Folksam

Louise, 25: ”Det känns som en käftsmäll”

Foto: URBAN ANDERSSON
FÅR INTE HJÄLP Louise, 25, blev drogad och våldtagen på en restaurang i Bolivia. Ändå nekades hon juridisk hjälp av Folksam – trots giltig försäkring.
NYHETER

Louise, 25, blev drogad på en restaurang i Bolivia och våldtogs sedan av personalen.

Enligt hennes försäkring hos Folksam har hon rätt till juridisk hjälp – men bolaget vägrar.

– Ingen vill hjälpa mig. Det känns som en käftsmäll, säger Louise.

Louise, 25, och hennes syster arbetade som volontärer i Bolivia några mil in i djungeln från turistorten Rurrenabaque när de för några veckor sedan besökte en restaurang i byn, som enligt Louise rekommenderats av guideboken "Lonely planet".

– Vi hade varit där en gång förut och gick dit igen för att de hade så bra pizza, säger Louise, 25, från Stockholm.

Systrarna umgicks med flera volontärer och även personalen. Stämningen förändrade när Louise och en bartender gick avsides för att röka, berättar Louise.

– När vi väl var där kom personalstyrkan helt plötsligt och gav mig en cigarett. Allt hände jättesnabbt. Nu i efterhand förstår jag inte varför jag inte tog mina cigg. Jag var nykter, säger Louise.

”Kom hot från alla håll”

Hon kunde efter ett tag inte stå på benen,

– Så fort jag blev påverkad så drog han mig in i ett rum. Hela personalstyrkan stod utanför och vaktade.

Louise blev drogad och våldtagen den kvällen, säger hon. Ett läkarintyg, som Aftonbladet har tagit del av, bekräftar att hon hade flera skador som tydde på att hon utsatts för en våldtäkt.

Efteråt fick hon höra att personalen tillhörde en knarkkartell som styrde hela området. Ändå polisanmälde hon bartendern, som hon både hade namn och bild på.

– Polisen sa att det är bäst att vi gömmer oss. Det kom hot från olika håll. På vilket hotell vi än var så hittade folk oss. Det var fruktansvärt att inte vara trygg någonstans. Till och med vår tolk försvann. Vi kunde inte lita på polisen eller någon annan. Vi kunde inte åka därifrån för då skulle dom lägga ner fallet, säger Louise.

Får ingen hjälp

I förra veckan kunde systrarna återvända till Sverige med hjälp av den svenska ambassaden i Bolivia. Louise ville ändå driva fallet vidare.

Hon hade tecknat en reseförsäkring med Folksam och säkerställt innan hon åkte att den innehöll rättsskydd.

– På hemsidan står det att försäkringen täcker rättegångskostnader upp till tre basbelopp, säger hon.

När hon kom hem hävdade Folksam att bolaget endast kan ersätta kostnader vid tvistemål, berättar Louise.

Får hon ingen hjälp måste hon antingen betala ur egen ficka eller lägga ner ärendet. I Bolivia väntar Louises advokat på svar.

– Jag tecknade en fullskalig reseförsäkring på ett av Sveriges största försäkringsbolag och ändå råkar jag ut för det här. Vill man skipa rättsvisa i ett sådant här fall så blir man skuldsatt upp till öronen.  Jag vill inte att han ska gå fri. För så länge han är det kommer han att göra om det här igen. Det känns som en käftsmäll att behöva släppa det här efter att ha kämpat i flera veckor för rättvisa, säger Louise.

Olika bud

De handläggare på Folksam som Aftonbladet har pratat med bekräftar att försäkringen enbart gäller för tvister och att Louise inte kan få någon ersättning i sitt mål.

Men när Aftonbladet pratar med chefen för rättsskyddsavdelningen ges ett annat besked.

– Det tycker jag låter konstigt. Försäkringen gäller för civilrättsliga mål som man kan pröva i domstol. Det kommer det ju bli om hon går vidare. Kan hon bara visa att hon har en kostnad så betalar vi ju det. Sen har vi en självrisk på 20 procent, säger Christina Bäckman och ber om att få kontrollera ärendet med Louise i dag.

Fotnot: Louise heter egentligen någonting annat.

ARTIKELN HANDLAR OM