17-åringen inför rätta för mord

"Någon har mördat min syster"

1 av 5 | Foto: Privat
Maria knivmördades i Landskrona den 23 april i 2012.
NYHETER

LUND/stockholm. Med anfådd röst hörs 17-åringen ringa SOS Alarm.

– Någon har huggit ner min syster. Skynda, skynda!

Men åklagaren menar att det var 17-åringen själv som mördade sin syster Maria med över 100 hugg.

I dag möter 17-åringen sin mamma i Lunds tingsrätt.

De har inte setts sedan i slutet av april.

Den 17-årige unge mannen är misstänkt för att ha mördat sin egen syster Maria.

– Är han skyldig kommer jag aldrig att förlåta honom, sa mamman till Aftonbladet för en dryg vecka sedan.

– Då har han förstört livet för såväl Maria, som för mig och för sig själv. Jag kommer inte att tycka synd om honom.

Ser ner i bordet

Ett stort medieuppbåd samlades i morse utanför sal 2 i Lunds tingsrätt där rättegången mot den mordåtalade 17-åringen hålls.

Även Marias mamma är på plats.

Hon sitter gråtande på åhörarläktaren. När bilder av dotterns blodiga lägenhet visas lämnar hon tillfälligt salen.

Hennes son, den mordåtalade 17-åringen ser oberörd ut när han lyssnar på åklagarens sakframställan. Han ser hela tiden ner i bordet framför sig.

Den enda gången han tittar upp är då bilder av honom själv i blodiga kläder visas på storbildsskärmarna.

Stark bevisning

Det har gått drygt sju månader sedan Maria hittades död i sin lägenhet i Landskrona. Dagen innan hade hon fyllt 19 år.

Under hela den tiden har hennes 17-åriga bror suttit isolerad i häktet.

Han har hela tiden förnekat att han dödat sin syster, men kammaråklagare Magnus Larsson anser att han har starka bevis mot honom.

Brodern greps utanför huset strax före midnatt på mordkvällen. Hans kläder var dränkta av blod och han hade knivskador på händerna.

Den tekniska utredningen visaratt hans fingeravtryck fanns på mordvapnet och att det enbart var hans fotspår utanför dörren.

Bilder av det ena mordvapnet visar hur sådan kraft använts vid dödandet att knivbladet böjt sig.

Beviset: Ljög i larmsamtalet

Ytterligare ett bevis som åklagaren även fört fram under dagen är ett uttalande som 17-åringen gjort och som visar på att han ljugit.

Han har sagt att Maria, när hon låg svårt skadad, bad honom att ringa en vän till henne. Brodern säger att när han inte fick tag i vännen så ringde han SOS för vilka han påstod att en okänd, maskerad man mördat systern.

– Men rättsläkaren har konstaterat att luftstrupen varit avskuren. Hon kan därför inte ha talat med brodern, säger kammaråklagare Magnus Larsson.

Maria träffades av 107 hugg i framför allt huvudet, halsen, bålen och ryggen. Mördaren använde två knivar och en frisörsax.

Flera av huggen var direkt dödande,

”Skynda, skynda!”

Hittills under dagen i rätten har åklagaren presenterat sin gärningsbeskrivning. Marias mamma och halvsyster begär 100 000 kronor var i skadestånd från 17-åringen.

Försvaret och målsägarbiträden ska också redovisa sin syn på åtalet. Rätten har även fått lyssna på de samtal 17-åringen ringde till SOS och polisen – då han påstod att Maria huggits till döds av en okänd man.

När larmsamtalet spelades upp i rätten i morse hördes 17-åringens andfådda röst.

– Någon har huggit ner min syster. Skynda, skynda!

”Våga diskutera hedersvåld”

Bara några dagar före mordet gjordes en bandad intervju med Maria där hon själv berättade om sitt liv och de hot hon var utsatt för. Hon hade tidigare blivit våldtagen och bortgift i Irak. Hon lyckades fly tillbaka till Sverige men var rädd att släktingarna skulle hitta henne och ta hennes liv. Intervjun kommer att spelas upp under dagen.

Enligt åklagare Magnus Larsson har man inte kunnat bevisa att det handlar om ett hedersmord, även om den teorin har funnits med.

– Vi vet inte varför Maria mördades, säger han.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för offrets syster, tror dock att Maria mördades, just på grund av hederskultur.

– Det går att styrka att NN levde med en hederskultur, att den tilltalade och resten av familjen hade synpunkter på hennes sätt att leva. Det är olyckligt att inte åklagaren ser hedersproblematiken. Min klient anser att det är viktigt att den lyfts under förhandlingen, har hon sagt till Sydsvenskan.

– Det finns en rädsla och feghet att våga lyfta på locket och diskutera hedersrelaterade brott. Det är ett svek mot alla som utsätts för hedersbrott, säger Fritz.