Pyongyangs James Bond skulle döda med giftpenna

1 av 2 | Foto: CNN
Den nordkoreanska agenten bar på två pennor – en med skjutfunktion och en med giftspruta.
NYHETER

Uttrycket ”Pennan är mäktigare än svärdet” stämmer för den nordkoreanska lönnmördare som greps förra året.

I hans fickor hittades två giftpennor, rapporterar CNN.

– Dessa vapen verkar så ofarliga. Jag hade dött på en gång, säger det tilltänkta offret, aktivisten Park Sang-hak till tv-kanalen.

Vapen som hittades förra året verkar vara hämtade direkt från en James Bond-film.

En giftspets-penna, en penna med giftkulor och en ficklampspistol hittades på en misslyckad norddkoreansk lönnmördare som greps i sydkoreanska Seoul förra året.

Agentvapnens måltavla var aktivisten Park Sang-hak, som tagit ställning mot regimen i Nordkorea. Och på grund av detta har Sang-hak dygnet-runt polisbevakning.

Förra året stod Park i kontakt med en man som kallade sig för Ahn.

Mannen hade uttryckt ett intresse för Parks arbete och ville hjälpa till. När Park var på väg att möta honom stoppade den sydkoreanska underrättelsetjänsten honom.

– Jag trodde inte att de skulle försöka mörda mig ute bland folk på gatorna i Seoul. Jag tänkte att underrättelsetjänsten överreagerade, säger han till CNN.

”Unik ficklampspistol”

Pennorna ser ut som vanliga kulspetspennor, men dess innehåll är allt annat än bläck.

Den ena pennan innehöll en giftig spruta. Med hjälp av ett enkelt stick förgiftas offret och inom ett par sekunder förlamas musklerna och en kort stund senare dör offret av kvävning.

Den andra pennan innehöll en förgiftad kula som skjuts innanför huden.

Det tredje vapnet, som förvånade den sydkoreanska polisens utredare, är en ficklampa som är laddad med tre kulor.

Den sydkoreanska utredaren, som vill vara anonym, har visat vapnen för CNN. Han menar att ficklampan är det mest signifikanta fyndet.

– Jag har aldrig sett detta vapen, om du tittar på framsidan ser du att det är tre hål. Det var en kula i varje hål och här är avtryckaren. Det är laddat och farligt, två kulor kvarstår, säger han till tv-kanalen.

Vid polisens provskjutningar har de funnit att ficklampans kulor är dödliga och träffsäkra.

”Hade dött på en gång”

Trots att Park visste att underrättelsetjänsten gripit en misstänkt nordkoransk agent blev han chockad när han fick se bilderna med de nordkoreanska pennorna och ficklampan:

– Du hade märkt en revolver, men dessa vapen verkar så ofarliga. Jag hade dött på en gång, säger han till CNN.

Park säger till tv-kanalen att han tänker fortsätta att skicka ballonger med regimkritiska meddelanden över gränsen till Pyongyang.

Han säger att han vet att underrättelsetjänsten räddade hans liv. Men Park är övertygad om att Nordkorea kommer att genomföra fler försök för att mörda honom.

Ahn dömdes till fyra års fängelse i april.