USA:s plan för att vinna Kalla kriget: Spränga månen

1 av 3
USA planerade att spränga månen med en atombomb - liknande "Fat man" som sprängdes över staden Nagasaki under andra världskriget.
NYHETER

För att vinna Kalla kriget planerade USA en astronomisk kupp - att spränga månen med en atombomb.

Det spektakulära projektet skulle skrämma ärkefienden Sovjetunionen men lades på is när det bedömdes som för farligt för mänskligheten.

– Jordaxeln skulle ha hamnat på sniskan och vi skulle ha fått extrema årstider, säger astronomen Alexis Brandeker.

Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet, är skeptisk och menar att det är omöjligt att spränga månen.

Det superhemliga projektet med smeknamnet "Project A119" skulle vara det ultimata muskelpaketet i rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen. Planen lanserades under 1950-talet och kalkylerades av astronomen Carl Sagan som då var doktorand med specialområdet hur gas och damm beter sig vid en explosion.

Genom att skjuta upp en atombomb från en hemlig plats mot månen skulle den spektakulära explosionen sätta skräck i Sovjetunionen och visa USA:s styrka i rymdkapplöpningen, skriver Daily Mail.

Skulle skrämma Sovjetunionen

Fysikern Leonard Reiffel var vid tidpunkten verksam vid Armour Research Foundation, numera institutet för teknologi i Illinois, och också involverad i projektet.

I en intervju med nyhetsbyrån AP har han tidigare berättat att den "nukleära blixten" var tänkt att skrämma Sovjetunionen efter lanseringen av deras Sputnik. Planen var att genomföra bombningen 1959 men militära tjänstemän övergav tanken eftersom man insåg att det skulle kunna vara en fara för människor på jorden om det hade misslyckats. Forskare var även oroliga över att sprida radioaktivt material runt omkring månen, skriver Daily Mail.

"Helt omöjligt att spränga månen"

Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms Universitet, är skeptisk till att planen över huvud taget hade kunnat genomföras.

– Det är helt omöjligt att lyckas. Månen är för stor för att man skulle kunna spränga bort den. Möjligtvis skulle man kunna spränga bort en liten del, säger han.

Om man mot förmodan hade lyckats hade det däremot kunnat få katastrofala följder.

– Det hade stabiliserat jordaxeln hos jorden. Just nu lutar den med 23 grader vilket gör att vi har årstider. Om det inte fanns någon måne skulle den hamna på sniskan vilket skulle ge väldigt extrema årstider, säger han.

USA:s flygvapen vägrade att kommentera uppgifterna när de kontaktades av nyhetsbyrån AP, skriver Daily Mail.

ARTIKELN HANDLAR OM