Bakade maränger - ugnen exploderade

1 av 3 | Foto: Privat
NYHETER

Småbarnsmamman Tina Henden, 26, skulle öppna ugnen för att se om kakorna är klara.

Då exploderade den.

– Det var jätteobehagligt, säger hon till norska tidningen Verdens Gang.

Utan förvarning exploderade norska Tina Hendens Ikea-ugn från 2008. Handtaget ramlade av och glasbitar flög ut över köksgolvet när hon bakade maränger och var på väg att öppna ugnen i tisdags.

– Först förstod jag knappt vad som hänt, sedan insåg jag att ugnen exploderat eller imploderat på något sätt. Det var jätteobehagligt, säger hon till norska tidningen Verdens Gang, VG.

Hon skrev en arg kommentar på Ikeas Facebooksida. Möbeljätten tog genast kontakt med henne och erbjöd henne en ny ugn.

Ena foten svullnade

Jan Christian Thommesen, pressansvarige för Ikea i Norge säger till VG:

– Vi förstår att detta upplevt som dramatiskt och ber kunden om ursäkt. Hon ska naturligtvis få ersättning för alla skador som uppstått i samband med det som inträffat.

Han ville inte svara på frågan om hur många ugnar av samma typ har sålt och var, utan säger att ugnar med samma typ av säkerhetsglas finns i nästan alla norska hem.

Tina Henden, som var ena fot svullnat efter incidenten, har ännu inte bestämt sig om hon vill ersätta den trasiga ugnen med en ny ugn från Ikea.

– Jag vet inte om jag har lust att ha en Ikea-ugn nu, säger hon till VG.

Ikea i Sverige: Händer då och då

Eva Stål, presskontakt för Ikea i Sverige säger att ugnen i fråga heter Framtid och säljs även i Sverige. 

Om det som hänt i Norge säger hon:

– Det här händer då och då. Det är ett härdat glas som är ett säkerhetsglas. Det är tillverkat på ett speciellt sätt och extrakänsligt för stöter och repor. När det väl händer en olycka beter sig glaset på ett speciellt sätt, det vill säga det går i granulat i stället att det blir farliga skärvor som man kan skada sig på.

– Det är naturligtvis beklagligt att sådant här händer. Vi är måna om att våra kunder känner sig trygga och säkra med våra produkter. Säkerheten har högsta prioritet hos oss, säger hon till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM