Tuffare regler för brittiska tidningar

Utredare: Nya lagar krävs

NYHETER

Tuffare tag väntar för brittisk press.

En utredning föreslår att tidningarna ska underkastas nya lagar för att få stopp på journalistisk som kränker privatlivets helgd.

Brittisk press rasar.

Domaren Brian Leveson föreslår att den nuvarande "pressetiska nämnden" avskaffas och ersätts med ett nytt, tuffare och mer oberoende organ.

– En förändring måste till, säger han. Pressen har inte sköt övervakningen av sin egen makt. De övervakande organen har misslyckats.

– Vid för många tillfällen har pressen i jakten på en story agerat som om deras egna etiska regler inte existerade.

Han anser at Ofcom som nu reglerar etermedia i Storbritannien bör kunna spela en viktig roll även för tidningarna som han anklagar för "en kultur av oetiskt uppträdande"

Leveson anser att det krävs nya lagar för att upprätta ett oberoende organ som ska pröva pressetiken.

– Varken regeringen eller politiker ska ha något inflytande över tillsynen. Men det får inte heller vara så att pressen ska sätta betyg på sitt eget arbete.

Samtidigt vill han att det ska vara frivilligt för tidningarna att gå med i det nya, oberoende granskningsorganet.

Han föreslår att tidningar som bryter mot reglerna ska kunna bötfällas med maximala tio miljoner kronor.

378 vittnesmål

Många har med stor spänning sett fram mot domaren Brian Levesons rapport. Under nio månader har domaren hört vittnesmål från 378 personer och 120 organisationer.

Utredningen tillsattes av premiärminister David Cameron sedan det avslöjats att tidningen News of the World hackat sig in på en försvunnen flickas mobiltelefon och avlyssnat hennes meddelanden samtidigt som polisen letade efter henne. Flickan, Milly Dowler, 13, påträffades senare mördad.

Avslöjandet ledde till ett ramaskri hos den brittiska allmänheten. Mediamogulen Robert Murdoch la från en veckan till den andra ned News of the World.

Redan tidigare hade det blivit känt att brittiska tabloidtidningar regelmässigt hackade in sig på kända personers telefonsvarare för att få information om deras privatliv.

Camerons löfte

Brittisk press har traditionellt reglerat sig själva i PCC. Press Complaints Commission som genom åren fått hård kritik för att vara tandlös. Alla verkar eniga om att PCC spelat ut sin roll och att de krävs något kraftfullare.

David Cameron har lovat att genomföra utredningen förslag om "de inte är helt tokiga".

I går skrev 80 parlamentsledamöter ett offentligt brev där de motsätter sig varje form av statlig reglering av den brittiska pressen. Motståndet är som störst inom Camerons eget konservativa parti.

Labourledaren Ed Milliband vill se tvingande reglering för att få bukt med pressens avarter. Årtionden av övertramp har visat att självreglering inte fungerar. Även hos allmänheten finns ett starkt stöd för att ta i med hårdhandskarna mot medier som inte respekterar människors privatliv.

Vägrar

Föga överraskande är de flesta brittiska medier emot statlig reglering. Veckotidningen The Spectator säger att man vägrar acceptera reglering där staten har någon roll.

Liberaldemokraternas ledare och vice premiärministern Nick Clegg står mittemellan.

– Alla vill vi ha två saker, säger Clegg till AP. För det första, en stark och oberoende press som kan ställa personer i maktposition till svars, för det andra vill vi skydda vanligt folk – de sårbara, de oskyldiga – när pressen går över gränsen. Jag är säker på att vi lyckas nå dit.

Lord Leveson svarade inte på några frågor under presskonferensen. Han avslutade sin kommentar till rapporten med orden.

– Nu är bollen åter på politikernas planhalva. De måste bestämma vilka som ska övervaka övervakarna.

ARTIKELN HANDLAR OM