Hans, 81, höggs ihjäl – med yxa

Var ute och gick med hunden när han överfölls av 37-årig man: Är ofattbart

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Mordplatsen Hans Granberg, 81, tog sin vanliga promenad med hunden i Arvidsjaur. Plötsligt dök en 37-årig man upp med yxa och överföll honom. Gärningsmannen flydde till fots in i skogen, där polisen kunde gripa honom.
NYHETER

Hans Granberg, 81, var ute och gick med hunden när han överfölls och höggs ihjäl med en yxa.

– Det är inte klokt, mörda en gammal gubbe. Det måste vara någon vettvilling, säger hustrun Ingrid.

Den 37-årige misstänkte gärningsmannen spårades genom skogen och greps i en koja.

Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm och reporter Victor Stenquist på plats.

I går vid lunchtid tog Hans Granberg sin dagliga promenad med sin svartvita karelska björnhund längs E45:an utanför Arvidsjaur.

Ett par hundra meter från hemmet mötte han yxmannen som gick till attack.

Vittnen hade redan före dådet lagt märke till den misstänkte 37-åringen, som ska ha burit uppseendeväckande kläder då han vandrat längs E45 under ett par timmar. Han ska även ha burit på en ryggsäck och ­någon form av trumma, enligt uppgift till Aftonbladet.

En bilist som stannade för att ingripa ska ha fått rutan inslagen av yxmannen. När fler bilister stannade till sprang 37-åringen enligt uppgift bort från platsen.

Dog på sjukhuset

Hemma väntade Hans hustru Ingrid Granberg, 82, på att maken skulle komma tillbaka från promenaden.

– Då kom en man med hunden och sa att Hans låg i ett dike. Jag trodde att han hade blivit påkörd och tänkte att det inte var så allvarligt. Jag vet inte hur jag kom till sjukstugan, men där sa de att det var kritiskt, säger hon.

Intensiv polisjakt

Hans Granberg avled ­senare av sina skador. Ingrid kan inte förstå varför ­någon skulle ge sig på hennes make:

– Det är ofattbart. Varför han skulle slå ihjäl Hans, det begriper jag inte. Hunden kanske skällde, men det brukar den aldrig göra.

Under eftermiddagen pågick en intensiv polisjakt på gärningsmannen. Under ­tiden uppmanades allmänheten att vara försiktig och barnen hölls inomhus på skolor och dagis.

Till sist greps 37-åringen i en jaktkoja flera kilometer ut i skogen, efter att hundpatruller spårat honom. Han förnekar brott, men anhölls i går kväll misstänkt för mord.

Hade inga fiender

Enligt polisen finns inget som tyder på att 37-åringen och Hans Granberg kände varandra. Och både hustrun Ingrid och de grannar Aftonbladet pratat med uppger att Hans saknade fiender. Mycket pekar på att det handlar om ett vansinnesdåd.

– Hans var världens snällaste kille. Det verkar som om han var på fel plats vid fel tid. Det är helt obegripligt, säger en granne.

Grova våldsbrott är en ovanlighet i Arvidsjaur. Nu är många av de 4 500 byborna oroliga.

– Tankarna går till mannen och hans familj. Arvids­jaur är ju ett litet ställe där nästan alla känner alla eller åtminstone någon bekant till familjen, säger tvåbarnspappan Peter Rydfjäll, 43.

– Det känns säkert att bo här, men det är ju inte något Bullerbyn längre. Men om det skulle röra sig om en ­ensam galning så går det ju inte att skydda sig.

ARTIKELN HANDLAR OM