Nasas superfynd: vatten på Merkurius

Merkurius är den planet som ligger närmast solen.
NYHETER

Trodde du att planeten närmast solen bara var ett brinnande eldklot? Då trodde du fel.

Nu har Nasa nämligen hittat vatten på Merkurius.

Foto: NASA
Här finns vatten – på Merkurius nordpol.

Det är rymdfarkosten Messenger som hittat is i kratrar på planeten, skriver Nasa på sin sajt. Isfickorna är belägna vid polerna, som på grund av Merkurius nästintill obefintliga lutning alltid ligger i skugga.

Det är Messengers neutron-spektroskop som uppmätt höga vätenivåer i decimetertjocka lager både på och under planetens yta.

För första gången bekräftat

– Väteinnehållet överensstämmer med nästan helt rent isvatten, säger Messengerforskaren David Lawrence vid Johns Hopkins-universitet till Nasas sajt.

Messenger-kollegan Sean Solomon vid Columbia-universitet fyller i:

– I över 20 år har forskarna diskuterat om det finns vatten vid skuggpolerna på planeten närmast solen och Messenger har nu otvetydigt bekräftat detta.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen kommer vattnet med största sannolikhet från kometer och asteroider.

Men fortfarande osannolik boplats

Upptäckten innebär att vi nu kan sortera in Merkurius i samma vattenskara som Mars, månen och en del månar i yttre delen av vårt solsystem.

Men den som tror att vattenfyndet innebär att vi i framtiden kan bygga kolonier på Merkurius måste tyvärr tänka om. På grund av sin låga dragningskraft saknar planeten nämligen en skyddande atmosfär vilket innebär brännheta dagar (400 C) och iskalla nätter (-170 C).

ARTIKELN HANDLAR OM