Polis hjälpte hemlös – blev internetsuccé

NYHETER

Ett foto på en New York-polis som hjälper en hemlös man har blivit en riktig Facebook-hit. En halv miljon människor har gillat bilden – och nu har polishjälten identifierats.

Lawrence DePrimo visste inte att någon fotograferade hans goda gärning.
Foto: NYPD:s Facebooksida.

Det var häromdagen som en NYPD-polis fick syn på en hemlös, barfotad man i närheten av Times Square. Polisen återvände snart med ett par nyinköpta kängor och strumpor.

Det hela hade passerat obemärkt om det inte vore för Arizona-turisten Jennifer Foster som råkade se polisen när han knäböjde för att hjälpa mannen.

”Aldrig blivit så imponerad”

Foster, som själv jobbar inom polisen, skickade bilden till NYPD som lade upp den på sin Facebooksida i onsdags. I bildtexten skrev NYPD att polismannen är ”oidentifierad” och citerar fotografen:

”Polismannen hukade och hjälpte mannen sätta på sig strumporna och kängorna. Han förväntade sig inget tillbaka och visste inte att jag tittade. Jag har jobbat med poliser i 17 år och har aldrig blivit så imponerad i hela mitt liv. Jag tog aldrig polismannens namn men jag tycker att det är viktigt att vi alla kommer ihåg varför vi valde det här jobbet.”

Hjälten identifierad

Bilden hade på fredagseftermiddagen fått 500 000 gilla-markeringar och nästan 200 000 delningar.

Polismannen har nu identifierats som Lawrence DePrimo, 25, skriver New York Times. Han blev polis 2010 och bor med sina föräldrar på Long Island. Enligt NYT jobbar DePrimo med anti-terrorism, till vardags i stadsdelen West Village.

– Det var iskallt ute, jag kunde se blåsorna på mannens fötter. Jag hade dubbla strumpor och frös ändå, säger Lawrence Deprimo.

Hemlösa vanlig syn

Efter att ha pratat med den hemlöse mannen fick DePrimo fram hans skostorlek och gick till en Skechers-affär där kassabiträdet blev så imponerad att han erbjöd personalrabatt. Kängorna kostade därför 75 dollar i stället för 100.

José Cano, 28, jobbade den kvällen.

– Vi blev chockade. Vi är new yorkers och brukar inte lägga märke till sådana saker, speciellt inte i det här området.

Lawrence DePrimo har behållit kvittot i sin jacka.

– För att påminna mig om att det finns folk som har det värre, säger han.