Sexskandal skakar norska regeringen

Statssekreterare hade sexuell relation med 17-årig flicka

Foto: Knut Erik Knudsen
Statssekreteraren Roger Ingebrigtsen, 46, erkänner att han haft ett sexuellt förhållande med en 17-årig flicka.
NYHETER

Jens Stoltenbergs regering skakas på fredagskvällen av en sexskandal.

Statssekreteraren Roger Ingebrigtsen, 46, erkänner att han haft ett sexuellt förhållande med en 17-årig flicka.

”Åldersskillnaden var oacceptabel” skriver han på Facebook.

Inlägget på Facebook.

Vid 18.43 avslutade Arbeiderpartiets Roger Ingebrigtsen sin politiska karriär. Statssekreteraren uppdaterade då sin Facebooksida där han meddelade att han avgår efter att han utnyttjat sin ställning inom partiet, enligt NRK.

”Oacceptabelt”

”2004, då jag var 37 år, inledde jag en sexuell relation med en 20 år yngre kvinna. Åldersskillnaden var oacceptabel. Dessutom var personen en ung folkvald i partiet” skriver han enligt VG.

Ingebrigtsen uppger att han avsäger sig alla uppdrag i partiet när uppgifterna om hans relation till den 17-åriga flickan blivit känd. Bland annat drar han sig ur kampen om att bli Arbeiderpartiet i Troms förstekandidat i valet till stortinget som hålls nästa år.

”Jag är mycket ledsen över det jag har gjort. Jag tar nu konsekvenserna” skriver han på Facebook.

”Jag skäms”

Roger Ingebrigtsen har en lång bakgrunden inom Arbeiderpartiet och har haft flera poster som bland annat statssekreterare och strateg sedan år 2000, skriver VG.

– Jag skäms över det som har hänt, säger han till NRK.

Partiets högsta ledning ska under veckan ha fått reda på Ingebrigtsen relation till 17-åringen.

– För två dagar sedan fick vi ett klagomål som jag fann att vi borde titta närmare på. Efter att ha pratat med Roger Ingebrigtsen var vi eniga om att skulle avgå, säger AP:s partisekreterare Raymond Johansen på en direktsänd presskonferens under fredagskvällen.

”Omoralisk handling”

Både han och den nu 26-årig kvinnan ska ha fått chansen att förklara sig för ledningen och det har då framkommit att den nu avslutade relationen inte har varit någon engångsföreteelse, skriver VG.

– Det är en omoralisk handling, jag beklagar det, säger han i NRK.

Enligt NRK ska förhållandet ha varat i två år. Varför han har väntat i åtta år med att berätta om detta vill han inte gå in på. Och han vet inte hur det har kommit fram just nu med bara dagar kvar till nominering till valet stortinget i Troms.

– Det finns det ingen anledning att spekulera kring. Jag avgår av hänsyn till både Arbeiderpartiet och nomineringsprocessen i Troms. Jag och ingen annan är ansvarig för det här, och det tar jag konsekvenserna av, säger Ingebrigtsen till NRK.

– Det var en otrolig felvärdering från min sida.

Statssekreteraren påpekar att relationen inte har varit olaglig.

– Det jag gjorde var inte olagligt enligt lagen men det var fel av mig som vuxen man att inleda ett förhållande med en så ung kvinna, säger han till NRK.