Sonen om mordet på Hans, 81

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Hans Granberg och hustrun Ingrid. Okänt fotodatum.
NYHETER

ARVIDSJAUR. Hans Granberg, 81, mördades för att han vägrade släppa lös sin hund.

Med en yxa gick den 37-årige gärningsmannen till attack – bara ett dygn efter att han avvikit från den psykiatriska kliniken i Sunderbyn.

– Det är något oerhört fel att det kan hända, säger sonen Mikael Granberg.

Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm och reporter Victor Stenquist på plats.

I går var Arvidsjaur ett lamslaget samhälle.

Chocken över det besinningslösa mordet i förrgår har berört hela bygden och 37-åringen som greps har erkänt att han mördat 81-årige Hans Granberg.

Gärningsmannen led av psykiska besvär och vårdades i tisdags frivilligt på vuxenpsykiatrin i Sunderbyn. Men dagen därpå avvek han.

– Det gör ju att det känns mer fruktansvärt helvetisk onödigt. Med facit i hand hade tragiken gått att undvika, så är det ju, säger sonen Mikael Granberg.

Psykiatrin hade skickat en handräckningsbegäran till polisen för att 37-åringen skulle återföras, men han hade inte gått att nå.

– Man kan ju inte skylla på någon annan än han själv som drog därifrån. Han hade ju också god tid på sig att rannsaka sig själv och inse vad han höll på med, säger sonen.

Erkände i förhör

I polisförhör erkände 37-åringen dådet och uppgav att han den senaste tiden mått psykiskt dåligt.

– Motivet är lite svävande. Men han har gått under en längre tid och säger att han inte gillar det människor gör mot jorden och naturen. Han har grubblat mycket över det, säger 37-åringens advokat Krister Finnsson och fortsätter:

– Mannen hade en hund kopplad, och det gillade han inte. Han tycker att alla djur ska vara fria. Det verkar som han uppmanade mannen att släppa hunden fri, vilket han inte gjorde. Då slog han till honom.

För några år sedan köpte 37-åringen ett hus utanför Arvidsjaur. Där bodde han granne med familjen Eriksson, dit han ofta gick för att hälsa på och dricka kaffe.

Drömställe i livet

Med ett stort intresse för svensk natur och samisk kultur tyckte han att han hittat sitt drömställe i livet. Uppsynen, med grön mohikanfrisyr och en tatuering av ett marijuanablad på ena sidan huvudet och en samisk flagga på den andra, gjorde att han stack ut.

Under onsdagen, samma dag som han avvek från psykiatrin, besökte han familjen Eriksson på nytt. Då var bara 15-åriga dottern Maria hemma.

– Jag har alltid tyckt att han verkade märklig. Nu var jag ensam hemma och vågade inte öppna dörren. Men nyckeln satt i utifrån så han låste upp och kom in, säger hon till Aftonbladet.

37-åringen satte sig i köket och undrade när föräldrarna skulle komma hem.

– Jag sa att de skulle vara hemma om en och en halv timme. Han verkade konstig och såg full eller hög ut.

”Väldigt konstigt”

Till slut lämnade han gården och gick mot skogen, men kom snart springande igen och skrek att han skulle komma tillbaka om en timme.

Maria hade ringt sin mamma Heidi som var hemma när 37-åringen kom tillbaka.

– Han satt här i köket, men han var inte sig själv. Något var väldigt konstigt, säger hon.

Han berättade att han mådde dåligt och hade sökt hjälp, och avslöjade samtidigt att han flera gånger varit intagen för psykiska besvär.

Den senaste tiden hade problemen blivit värre.

– Han berättade att han slagit på trummorna på nätterna och sett olika djur och väsen, säger Maria.

Mindre än ett dygn efter att han lämnat familjen Erikssons gård mördade 37-åringen Hans Granberg – och Ingrid, 82, blev änka.

Deras son Mikael berättar att stödet från släkt och vänner varit stort, men familjen har svårt att förstå att tragedin kunde inträffa.

– Just nu är det som ett tomt svart hål. Vi har bara minnen kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM