Vintern har slagit till mot hela landet

SMHI varnar för snöfall – nytt köldrekord i morse

1 av 59 | Foto: Peter Wixtröm
Så här såg det ut för ett av Aftonbladets team som var på väg från Stockholm till Sälen på lördagseftermiddagen.
NYHETER

Vintern har dragit in över hela Sverige – och den är här för att stanna.

Nu varnar SMHI för kraftigt snöfall på flera håll i landet.

Och de närmaste dagarna kommer vara kallare än normalt.

Lagom till första december slog vintern till på allvar.

– Det gick ganska fort från att ha varit milt, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Köldrekordet slogs

I morse slogs köldrekordet för säsongen – klockan 07.00 uppmättes -33,5 grader i Vittangi, sydost om Kiruna i norra Lappand.

– Den kommande femdygnsperioden kommer temperaturen att ligga under det normala över hela landet och mycket under det normala fläckvis runt om i landet, säger Emil Björck.

Termometrarna visar minusgrader över nästan hela Sverige. I morse var det bara mätstationen i Falsterbo som kunde visa upp plusgrader, två stycken mer exakt. På Gotland var det +0.

Och kylan är här för att stanna – åtminstone till nästa vecka.

– Det ser inte ut att vara några större förändringar under den kommande tiodygnsperioden, säger Emil Björck.

Enligt honom kommer dock södra Sverige att få några grader varmare framåt tisdagen och onsdagen.

Samtidigt har SMHI utfärdat flera klass 1-varningar för snöfall.

Över en meter nysnö

I Gävleborgs län väntas det komma mellan 30 och 40 centimeter nysnö under fredags och lördagsdygnen.

– Varningen utfärdades i går, men att det kommer 10 till 20 centimeter till i dag är inte omöjligt och det kan bli mer lokalt. Det blåser också ganska bra, så det kan bli besvärligt, säger Emil Björck.

I norra Hälsingland har det sedan i går kommit över en meter snö.

– Det är minst 80 centimeter snö som kommit sammanlagt under natten och dagen, säger Niklas Bruhn, vakthavande befäl på räddningstjänsten, till SVT Gävledala.

Också längre norrut längs Norrlandskusten, i Västernorrlands och Västerbottens län, har varningar för snöfall utfärdats.

– Under eftermiddagen i dag breder det ut sig och snöfallet kan tillta upp över Västernorrland och Västerbotten, säger Emil Björck.

"Stora problem"

På många håll i landet ställde snön till det i trafiken och både polisen och Trafikverket varnade trafikanter.

– Lokalt är det väldigt kraftiga snöfall. Det är stora problem i Skaraborg men också längs Norrlandskusten. Det blir naturligtvis en del trafikproblem och stopp i backar, säger Lennart Helsing, pressansvarig på Trafikverket region Mitt.

I Skaraborgsområdet var det stora problem med att hålla vägarna snöfria och under morgonen var bara de stora vägarna körbara.

– Entreprenören har plockat in alla extra resurser men det kommer att ta tid innan det är röjt på alla vägar. Det blåser en del också så att ofta dröjer det bara ett tag där man plogat innan det upplevs som att det är oplogat eftersom snö drivit in igen, sa Lennart Helsing till Aftonbladet i morse.

Snö drar in i söder

På E4:an norr om Timrå fastnade flera lastbilar under morgonen och förmiddagen. Eftersom det samtidigt också var halt på platsen var norrgående körfält avstängt under flera timmar.

Också för tågtrafiken väntas snön orsaka problem.

Trafikverket skriver på sin hemsida att det under lördagsdygnet att förekomma förseningar i tågtrafiken i norra och mellersta Norrland.

Snöområdet som ligger över Norrlandskusten drar vidare österut under natten, även om det lokalt kan dröja sig kvar snöbyar. Samtidigt drar ett nytt snöområde in över södra Sverige.

– Det berör Skåne, Småland, Öland, delar av Gotland och möjligen Hallanda. Det är inte samma kaliber som det längs Norrlandskusten, men det kan ge någon centimeter snö, säger Emil Björck.

Även sydost om både Vättern och Vänern finns snöbyar som ligger kvar till i morgon.

FAKTA

SMHI:s varningar

Gävleborgs län inland

Varning klass 1 snöfall: Snöfall som under lördagsdygnet kan ge 10-15 cm nysnö.

Gävleborgs län kustland

Varning klass 1 snöfall: Snöfall som under lördagsdygnet kan ge 10-20 cm nysnö. Risk för drivbildning.

Västernorrlands län

Varning klass 1 snöfall: Vid kusten under lördagen snöbyar som kan vara kraftiga. Lokalt kan det komma 10-20 cm nysnö och det är risk för drivbildning.

Västerbottens län kustland

Varning klass 1 snöfall: Vid kusten, fram till söndag morgon, snöbyar som kan vara kraftiga. Lokalt kan det komma 10-20 cm nysnö och det är risk för drivbildning. Därefter avtagande intensitet.

Mellersta Östersjön

Varning klass 1 kuling: Lördag kväll, öster om Gotland, omkring väst lokalt 14 m/s. Sent natt mot söndag avtagande. 

Södra Bottenhavet

Varning klass 1 lätt nedisning: Risk för lätt nedisning.

Norra Bottenhavet

Varning klass 1 lätt nedisning: Risk för lätt nedisning. Varning klass 1 kuling: Ost eller nordost ca 15 m/s. Lördag eftermiddag avtagande.

Norra Kvarken

Varning klass 1 måttlig nedisning: Risk för måttlig nedisning. Varning klass 1 kuling: Ost eller nordost ca 15 m/s. Lördag eftermiddag avtagande.

Bottenviken

Varning klass 1 måttlig nedisning: Risk för måttlig nedisning. Varning klass 1 kuling: Ost eller nordost ca 15 m/s. Natt mot söndag avtagande.