Norska sexskandalen: Flickan kände att hon pressades till relation

Nu talar kvinnan ut om den sexuella relationen till statssekreteraren Roger Ingebrigtsen

Foto: Knut Erik Knudsen
Statssekreteraren Roger Ingebrigtsen, 46, erkänner att han haft ett sexuellt förhållande med en 17-årig flicka.
NYHETER

Norska statssekreteraren Roger Ingebrigtsen avgick i fredags efter det kommit fram att han haft sex med en 17-årig flicka.

Nu talar hon ut:

– Jag kände mig pressad att inleda en sexuell relation.

Inlägget på Facebook.

På sin Facebook-sida meddelade Ingebrigsten i fredags att han avgår från sin roll som statssekreterare i Jens Stoltenbergs regering. Han drog sig också ur Arbeiderpartiet i Troms nomineringsprocess till stortinget efter att partiet fått reda på att han haft en sexuell relation till en 17-årig partikamrat.

”Jag borde som vuxen ha vetat bättre” sa han då och uppgav att felet var hans och ingen annans.

Relationen som ska ha varat i ett par år inleddes 2004. Den nu 25-åriga kvinnan bröt under helgen tystnaden kring affären.

– Jag var aldrig förälskad i honom. Jag kände mig pressad till att ha en sexuell relation med honom, säger hon till norska Nordlys.

Ömsesidig sexuell relation

Ett av skälen till att Ingebrigtsen avgick var att det ansågs att han utnyttjat sin maktposition till att inleda en relation till den partiaktiva kvinnan.

Han säger att han har ansett att de haft en ömsesidig vilja till att ha en sexuell relation.

– Men jag accepterar att hon, uppenbarligen, ser annorlunda på det, säger han till Verdens Gang.

Hur skandalen uppdagades var i fredags inte känt. Men nu berättar kvinnan att det är hon som gått till partiets ledning och berättat om det som hon säger har tyngt henne sedan det hände.

Hon berättar att hon känt sig pressade att tiga eftersom Ingebrigtsen ska ha sagt att det kunde få mycket allvarliga konsekvenser om hon berättade om dem, skriver VG.

– Jag har haft mycket jobbigt på grund av detta, säger kvinnan till Nordlys.

”I stället hade vi sex”

I intervjun berättar kvinnan, som vill vara anonym, om hur det gick till när relationen inleddes. Hon gick andra året på gymnasiet när hon blev bjuden på middag av Roger Ingebrigtsen.

– Jag gick dit och trodde att vi skulle ha en god middag med politiska diskussioner. I stället blev det mycket alkohol och det slutade med att vi hade sex. Jag hade druckit mycket och insåg inte vad jag varit med om, säger hon till Nordlys.

Hon berättar att de sedan ska ha fortsatt den sexuella relationen och att Ingebrigtsen sms:at henne sexuella meddelanden dag och natt.

Hon berättar att hon avslöjade förhållandet efter att ha mått mycket dåligt över det som hänt och att hon inte kunde tiga längre när Ingebrigsten i höstas gick ut och krävde skärpta straff för sexbrott.

”Relationen var känd”

Ingebrigtsen uppger i ett uttalande att han tar ansvar för vad som skett men att inte har pressat kvinnan till att ha sex med honom. Dessutom säger han, via en advokat, att relationen har varit känd bland flera av deras kollegor och det inte har funnits någon anledning ”att gå ut med ett pressmeddelande om det gamla förhållandet”, skriver VG.