Turkiet: Syrien planerar för en kemisk attack

Begär stöd av Nato av rädsla för massförstörelsevapen

Foto: SCANPIX
Bashar al-Assad.
NYHETER

Turkiet ber Nato om skydd mot Syrien.

Underrättelseinformation tyder på att al-Assadregimen är bereda att genomföra en attack med massförstörelsevapen, skriver The Guardian.

Foto: SCANPIX
Gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Turkiska myndigheter vädjar till Nato om att få hjälp med luftvärnsskydd mot syriska missiler. De ska ha fått underättelseinformation om att Bashar al-Assads militärstyrkor planerar att genomföra en missilattack – med kemiska vapen, skriver The Guardian.

Uppgifterna ska komma från myndighetskällor i Turkiet. Och enligt The Guardian är det inte en direktattack de fruktar utan de är rädda för att de ska träffas av missiler som missar sitt tänkta mål – den syriska oppositionen.

Granater över gränsen

Tidigare har granater och artillerield gått över den turkiska gränsen, skriver tidningen.

– Vi har fått information från flera källor som säger att Syrien kommer att använda missiler och stridsspetsar med kemiska vapen, säger en myndighetskälla till The Guardian.

– Först skickade de in marktrupper mot rebellerna och förlorade många män. Sedan skickade de stridsvagnar som slogs ut av anti-tanksmissiler. Så nu kommer striden att gå i luften. Om det misslyckas kommer det att skickas missiler, möjligen bestyckade med kemiska vapen. Därför har vi bett Nato om hjälp.

Även Västvärldens underrättelsetjänstorgan ska ha uppgifter om ny aktivitet vid syriska armébaser där massförstörelsevapen ska finnas, skriver New York Times.

Kan ha nervgas

Den syriska regimen misstänks ha tillgång till olika typer av nervgaser, skriver The Guardian.

Regimen har varnats för att använda sig av dessa typer av vapen och ska inte heller ha tagit de sista stegen för att färdigställa stridsspetsar med kemiska vapen enligt utomstående officiella källor, skriver The Guardian.

Om Turkiet ska få Natos hjälp beslutas i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM