Hoppade vid Slussen – nu inleds rättegången

Foto: Peter Wixtröm
Mamman tog sin son i famnen och hoppade från en bro vid Slussen i Stockholm.
NYHETER

Hon hoppade tolv meter från bron vid Slussen – och babyn i hennes famn dog.

I dag inleddes rättegången mot den 34-åriga mamman i Stockholm.

– Jag mår jättedåligt, säger pappan till Aftonbladet.

På morgonen den 28 juli tog 34-åringen sin tre månader gamla son i famnen och hoppade från en bro vid Slussen i centrala Stockholm. Förbipasserande blev vittnen och larmade.

Båda skadades allvarligt, och kvinnan greps formellt redan då ambulansen inledde livräddande insatser för att rädda deras liv på plats.

Sonen avled efter fem dagar på sjukhus, medan mamman klarade sig. Två veckor senare anhölls hon.

Den 24 november kom åtalet: mord alternativt dråp, och i dag inleds rättegången vid Stockholms tingsrätt.

"Glömmer tiden"

Kvinnan vårdas på Huddinge rättspsykiatriska avdelning och transporten därifrån försenades under morgonen, vilket i sin tur sköt upp tiden för rättegången som skulle ha startat klockan 9 i morse.

Den 35-åriga pappan till barnet finns vid rättssalen. Han var i Algeriet då tragedin inträffade, och fick beskedet av en kompis.

– Jag mår jättedåligt. Jag försöker göra andra saker, träna och annat, för att glömma det här, men det går inte. Jag vaknar mitt i natten, glömmer tiden, glömmer nycklar. Jag har missat utbildningen jag går just nu eftersom jag inte klarar av att komma till lektionerna, säger han till Aftonbladet.

Han bor fortfarande kvar i den gemensamma lägenheten.

– Jag har några vänner jag kan prata med, men alla vet inte om det. Det är svårt att berätta.

Ville skydda

Efter förhör med mamman framkommer att hon "befann sig i ett upprivet tillstånd" efter förlossningen.

Kvinnans advokat har uppgett att sonen var kvinnans första barn och att hon under tiden innan tragedin på egen hand ansvarat för honom.

Enligt journalanteckningar från sjukhuset där mamman och barnet vårdades har kvinnan förklarat handlingen med att hon "ville skydda barnet från de som ville ta det ifrån henne" och vittnen från platsen uppger att mamman efter hoppet låg på marken och upprepade att hon ville dö.

Försvaret har riktat in sig på att bevisa att kvinnan inte haft uppsåt, och har kallat flera vittnen som ska höras som experter om förlossningspsykoser.

Rättegången avslutas vid lunchtid i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM