Babyn dog – hon minns ingenting

34-åriga kvinnan hoppade från en bro med sitt barn

1 av 2 | Foto: Per-Olof Sännås
Den 34-åriga kvinnan svarade kort på åklagarens frågor. På frågan om hur hon ådragit sig sina benbrott svarade hon ”jag vet inte”.
NYHETER

Hon hoppade med sin lilla son i famnen från en bro vid Slussen i Stockholm – och babyn dog av fallskadorna.

Men kvinnan, som misstänks ha lidit av en förlossningspsykos, minns ingenting från händelsen.

– Jag vaknade med min son på morgonen och nästa sak jag kommer ihåg är att jag ligger på sjukhuset, säger hon. 

På morgonen den 28 juli tog den 34-åriga kvinnan sin tre månader gamla son i famnen och hoppade från en bro vid Slussen i centrala Stockholm. Flera förbipasserande blev vittnen och larmade.

Båda två skadades mycket allvarligt i fallet. Den lilla pojken avled på sjukhuset tre dagar senare.

Kvinnan står nu åtalad vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för dråp alternativt barnadråp. Åklagare Jenny Söderberg yrkar också på livstids utvisning. 

Förnekar brott

34-åringen förnekar brott. Hennes advokat Frida Wallin menar att hon ”varit i ett upprivet tillstånd och i trångmål” och inte varit medveten om sitt handlande på morgonen den 28 juli. Kvinnan minns inte ens att hon varit på Slussen.

– Det finns inget uppsåt, säger advokaten.

Försvaret har kallat flera vittnen som ska höras som experter om förlossningspsykoser. Kvinnan har också genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning enligt paragraf 7. I den konstateras att det finns misstanke att hon lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

”Min son lever”

Trots att åklagare Jenny Söderberg läser upp det rättsmedicinska protokollet från obduktionen av babyn är den tilltalade kvinnan övertygad om att pojken fortfarande lever och att socialtjänsten har omhändertagit honom.

– Min son lever, han har inte dött. De har tagit honom, säger hon.

Hon svarar kort på åklagarens frågor. Ofta bara med "ja", "nej" eller "jag minns inte".

På frågan om hur hon ådragit sig sina benbrott svarar hon "jag vet inte".

”Extremt ovanligt”

Kvinnan har ingen diagnos men flera av varandra oberoende läkare har uttalat sig efter att ha träffat henne på sjukhuset. De misstänker att hon lider av en förlossningspsykos, en så kallad postpartum-psykos, med paranoida vanföreställningar.

– Mellan 10 och 15 procent av alla kvinnor i västvärlden drabbas av depression efter förlossningen, berättar Margareta Brodén, psykolog på Viktoriagården i Malmö, en öppenvårdsenhet inom barnpsykiatrin i Skåne med inriktning på spädbarnsföräldrar.

– Fast att det går så långt som i det här fallet är extremt ovanligt, nästan alla har ju sitt omdöme kvar även om de känner sig nedstämda, säger hon.

”Mår jättedåligt”

Den 35-åriga pappan till barnet sitter med i rättssalen. Han tittar ned i bordet framför sig när han berättar och undviker att titta på sin före detta sambo.

– Jag mår jättedåligt. Jag försöker göra andra saker, träna och annat, för att glömma det här, men det går inte. Jag vaknar mitt i natten, glömmer tiden, glömmer nycklar, säger han.

Han bor fortfarande kvar i den gemensamma lägenheten.

– Jag har några vänner jag kan prata med, men alla vet inte om det. Det är svårt att berätta.

Mannen yrkar att den 34-åriga kvinnan ska betala 75 000 kronor i skadestånd för sveda, värk och begravningskostnader.

Den tilltalade kvinnan sitter i rullstol efter fallskadorna, på grund av det är huvudförhandlingen uppdelad på fyra halvdagar.