”Parken Zoo ljuger om döda grodor”

1 av 2
Parken Zoo i Eskilstuna.
NYHETER

Parken Zoo säger att de ska rädda kycklinggrodor i Karibien.

Nu anklagas de för att ha haft ihjäl nästan en hel kull.

– Jag kommenterar inte det över huvudtaget, säger vd:n Torbjörn Bergvall till Aftonbladet.

Först avslöjade TV4:s "Kalla Fakta" att Parken Zoo ljugit om att pumor avlivats på grund av ålder, när det egentligen handlade om två tioåriga ungar och deras mamma.

I dag avslöjar Sveriges Radio P4 Sörmland att djurparken ljugit om sitt flaggskepp - räddningsaktionen för den utrotningshotade kycklinggrodan på ön Montserrat i Karibien.

Skryter om projektet

Enligt radiokanalen har djurparken under flera års tid berättat om sitt arbete med att bygga upp ett utbildningscenter på den lilla ön.

Men utbildningscentret verkar bara existera i djurparkens marknadsföringsmaterial.

När P4 Sörmlands reporter ringer upp projektledaren för arbetet med kycklinggrodorna framträder en helt annan bild.

– Det var lite märkligt måste jag säga. Vi bygger inget utbildningscenter, säger Andrew Terry vid viltvårdsorganisationen Durrell Wildlife Conservation Trust till P4 Sörmland.

Behöver ingen utbildning

Enligt Durrell har organisationen aldrig ens planerat ett utbildningscenter på ön - eftersom öns befolkning på 5000 personer får den information de behöver om jättegrodorna genom utbildning och lokala medier.

Men det karibiska grodprojektet har inte bara varit mindre än vad djurparken kommunicerat. Enligt P4 Sörmland har nästan en hel kull jättegrodor frusit ihjäl under en transport till Karibien.

Och trots att experter från Karibien rest till Eskilstuna för att utbilda personalen uppges grodor också ha dött på Parken Zoo - på grund av misskötsel.

Vägrar kommentera

– De har inte kunnat se efter dem ordentligt och se till att de har de förhållanden de behöver för att växa och må bra, säger Andrew Terry.

På Parken Zoo lägger man locket på - trots de graverande uppgifterna.

I stället hänvisar man till en pågående granskning av djurparkens verksamhet.

– Du får respektera det jag sagt, vi kommenterar inte det här över huvud taget innan granskningsgruppen har lämnat sin rapport, säger vd:n Torbjörn Bergvall.

FAKTA

Kycklinggrodan

Kycklinggrodan, Leptodactylus fallax, är kritiskt utrotningshotad efter att dess utbredning minskat med 80 procent. En anledning är en svampsjukdom som slagit hårt mot grodorna. Kycklinggrodan är en av världens största grodarter och honan kan väga nästan ett kilo. Deras stora lår har gjort de attraktiva av lokala jägare, eftersom köttet anses som en delikatess som smakar som kyckling. Parken Zoo, Chester Zoo och London Zoo är tre djurparker som försöker rädda grodan, genom att föda upp och återinsätta dem i naturen.

Kycklinggrodans kull kan bestå av 26-66 yngel.

Källa: TT, Parken Zoo.

ARTIKELN HANDLAR OM