SMHI varnar för snökaos

Klass 1-varningar för stora delar av södra och mellersta Sverige

NYHETER

Kylan håller Sverige i sitt grepp.

Och nu varnar SMHI för ännu mer snö – i Götaland och Svealand.

– Det är stor risk för snökaos i Stockholm, skriver meteorolog Bengt Lindström på SMHI.se

Nederbördsområdet som skapade stora problem i södra Sverige i går, rör sig nu upp över landet.

Samtidigt kommer ännu mer snö att komma in söderifrån.

– Det fylls på och kommer under tisdag att röra sig upp mot norra Götaland och Svealand. I områdena som får snö kan det röra sig om 10-15 centimeter, säger Tobias Palmblad på SMHI.

Varnar i Stockholm

Och SMHI går nu ut med en varning för snökaos på sin hemsida – i synnerhet i Stockholmstrakten. Framför allt kan samhällsfunktioner, som kollektivtrafiken, störas.

– Stora snömängder kan komma i ostligaste Svealand, med stor risk för snökaos i Stockholm, skriver meteorolog Bengt Lindström.

Klass 1-varningar är nu utfärdade för stora delar av södra och mellersta Sverige.

Även Norrland får mycket snö, när nederbördsområden fortsätter upp över landet på torsdag. Bakom snöområdet sjunker temperaturen igen.

– Det ser ut att kunna hålla i sig i upp till ett par veckor. Det är inga jätteväderomslag i prognosen som den ser ut nu, säger Tobias Palmblad på SMHI.

I helgen uppmättes årets köldrekord, 33,5 minusgrader, i Vittangi. Temperaturer kring fem plusgrader är inget ovanligt i julmånaden, men ungefär lika vanligt är det att termometern kryper långt under nollan, enligt Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.