Författarkollegorna om akademiebråket

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
ARBETARGRABB Leif GW Perssons pappa var byggarbetare och portvakt.”Det gick inget bra för arbetarungar på den tiden. Min bästa kompis Uffe tog realen, några år senare blev han ändå rörmokare. Det var helvetes mycket svårare att röra sig ur sin klass då.”
NYHETER

Göran Malmqvist, 88, och Per Wästberg, 79, smidde planer om att krossa den kinesiske poeten "som en lus".

Men succéförfattarna skrattar mest åt bråket som skakar kollegorna i Svenska akademien.

– De får väl åka över till Kina med sina kryckor och rullatorer för att ge sig på den där lusen då, säger författaren Leif GW Persson.

Leif GW Persson skrattar gott åt konflikten som seglat upp inom de allra finaste litterära salongerna.

– Det sitter en massa gubbsjuka gubbar där så det här är inget att förundras över. Varken Wästberg eller Malmqvist kommer att avsätta några spår i den svenska litteraturhistorien, möjligen i Akademien. I brist på egen produktion kan de sitta och prata skit om andras verk, säger han.

Vanligt med bråk

Enligt Persson pågår det "en förskräcklig massa intriger" inom Svenska akademien.

– Det fungerar som ett njutningsmedel för den intellektuella överklassen.

Och att den kinesiske poeten Li Li anses ha gett sig på Göran Malmqvists hustru i sin dikt är inget han förvånas över:

– Han har sett vad som är deras känsliga punkt, så klipper han till dem där. Per Wästberg är ju också gift med en kvinna som är betydligt yngre än honom själv.

"Dubbelt så gammal"

– Malmqvist är ju mer än dubbelt så gammal än sin hustru. Det är bara att gratulera, han måste vara ett enastående charmtroll. När Malmqvist var 45 kunde de rent tekniskt sett inte vara ihop, för då var hustrun hans inte ens född.

Också författaren Jan Guillou skrattar åt akademieledamöternas intriger.

– Det här visar vådan av att använda mejltrafik när man ska skvallra. Ingen av de inblandade herrarna uttrycker sig ju särskilt gentlemannamässigt. Det är oerhört enfaldigt, barnsligt och pinsamt. Men roligt för oss som betraktare, säger han.

Bitter fiendskap

Herman Lindqvist uttrycker viss förståelse för kollegorna inom Svenska akademien. Och kallar Li Lis sätt att uttrycka sig för "grovt".

– Det är inte ens ett särskilt poetiskt språk han använder. Förr i världen hade det här lett till att de hade fått göra upp i en duell.

Lindqvist tror inte att relationerna mellan Li Li och de svenska akademiledamöterna kan repareras:

– Det är en så bitter fiendskap att det går inte.

Storsäljande deckarförfattaren Anna Jansson tycker att sättet som de tre författarna agerar känns "främmande". Enligt henne är det ytterst sällan deckarförfattare bråkar med varandra på det här viset.

– Skriver man deckare så skriver man redan om mord och dödande, då behöver man inte hålla på med det i praktiken, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM