Norrland – Stockholm i krig om snökaoset

Tommy från Sorsele: "Stäng ned Dramaten och satsa pengarna på snöröjning"

1 av 3 | Foto: BERTIL SUNDQVIST
Tommy Eliasson, 63, skottar snö hemma i Sorsele. ”Hur fan kunde man bli så här jävla handlingsförlamad?” frågar han sig om snökaoset som drabbade Stockholm i veckan.
NYHETER

Rapporterna om snökaoset i Stockholm får norrlänningar att håna huvudstadsborna – vilket i sin tur får stockholmare att tugga fradga.

Nu är snökriget i full gång med nidvisor på Youtube och sarkastiska inlägg på Facebook.

– Stockholm klarar ju fan ingenting, säger Tommy Eliasson, 63, i Sorsele, som uppmanar storstaden att flytta pengar från Dramaten dit det behövs – snöröjningen.

I onsdags kom mängder av rapporter om hur huvudstadens infrastruktur kollapsade under 30-40 centimeters snö och storm. Fyra personer dog i trafikolyckor. Tunnelbana, pendel, flyg, tåg och vägtrafik stannade av under stora delar av dygnet.

Smädar norrlänningar

Men parallellt med katastrofvinklarna på nyheterna flödade kommentarer in om hur veka stockholmarna är så fort vädret inte är på topp. Replikerna kom främst från snövana norrlänningar, som undrade hur allt kan stanna för ”lite snö”.

En norrländsk nidvisa från 2002, Snow aid Stockholm, en travesti på World aid:s We are the world som parodierar huvudstadsborna, har sedan i onsdags 100 000 visningar på Youtube.

Kränkta stockholmare har svarat i alla kanaler med taggarna utåt. Bland annat har ett inlägg som smädar Norrland som ”vana bidragstagare” från Stockholm, ”gillats” snart 8 000 gånger på Facebook, och debatten har gått het bland de dryga tusen kommentatorerna.

”Jävla handlingsförlamad”

Slöjdläraren Tommy Eliasson i Sorsele finns bland dem som ilsknar till över ovädersklagandet i Stockholm.

– Hur fan kunde man bli så här jävla handlingsförlamad? Stockholm klarar ju fan ingenting. Det finns ju ingen snöberedskap över huvudtaget. Om det kommer en decimeter snö där stannar allt. Det är ju ingenting för oss. Men där kommer ju inte folk till jobbet. Det är rent förjävligt. Och det värsta är ju att det drabbar hela Sverige. Om tio personer ska på konferens härifrån så kommer de inte ner för att planet inte kan landa. Vad kostar det här landet?

Han jämför med hur det ser ut i Sorsele som ofta har snö mellan oktober och maj – utan problem.

”Ta pengar från Statsteatern”

– Även om man åker ut 4 på morgonen här är det plogat och fint. Jag har en brorsa i Stockholm som är polis. Jag talade i telefon med honom en dag och han satt 2,5 timmar i kö för att åka två mil in till stan. Det tar ju tio minuter för mig. Jag förstår att det är annorlunda, här kan man tippa snö var som helst. Men ändå, jag tycker det är ett helvete.

Tommy tar också upp att allt försämrats sedan privatiseringen av SJ. När han tågpendlade på 70-talet var det aldrig förseningar, uppger han.

Vad borde Stockholm göra?

– Ja om du till exempel tar några kronor från Statsteatern, som övriga Sverige inte utnyttjar, och lägger det på snöröjningen vore det bra. Dramaten är väl inte fullsatt jämt heller, säger Tommy Eliasson.

Skrattar inte längre

Sven Rönnqvist kommer ursprungligen från Skellefteå och jobbade på Sveriges radio P4 Västerbotten tillsammans med sin fru, som 2002 skrev låten Snow aid Stockholm.

– Det är kul att reta stockholmarna. Jag sjöng på en av verserna och hela stationen var med och körade. Den fick jättespridning redan då, och citerades till och med av nyhetsbyrån AP på engelska. Nu gick det ännu snabbare, med Facebook.

Men för sju år sedan flyttade familjen Rönnqvist till Stockholm.

– Nu har jag insett vidden av problemet här. I Skellefteå plogar man de två gatorna som finns och sedan är det klart. Det blir aldrig kaos där. Jag tittar ut på min gata här och det är helt oplogat. Jag skrattar inte lika mycket nu.

Fotnot: Tommy Eliasson hade ett önskemål inför publiceringen av denna text: att det ska framgår hur ”fina ungar” Sorsele har. ”Jag är slöjdlärare och ungdomarna vi har här är så bra. Det är mycket invandrare men det funkar på nåt vis. Det är aldrig några problem. Det vill jag ska med”.

FAKTA

Nätinlägg i Stockholm-Norrland-kriget

Nidlåt på Youtube: Snow aid Stockholm

Sveriges Radio P4 Västerbotten gjorde redan 2002 en nidlåt, Snow aid Stockholm, då det rapporterades om snökaos i Stockholm.

Låten är en travesti på Live Aid:s We are the world som skulle samla pengar till ett svältande Afrika på 80-talet.

Den har sedan årets snökaos återigen blivit högaktuell, lagts ut på Youtube – och haft 100 000 visningar sedan i förrgår.

Många har kommenterat, och håller med.

Signaturen Snoppherbert säger bland annat: "Låt mig summera situationen: Vi skrattar åt er Fjollträskare."

Per skriver: "Rör ni er utomhus? Jag trodde ni levde på cafe och shoppingcentran i Fjollträsk."

Daniel skriver: "Haha. Ni kanske kan snö - men ni kan ju inte det här med kollektivtrafik. Sätt in ett par tusen bussar och tunnelbana i Norrland så ska ni se att det nog blir problem där med. Bra låt dock :)Haha. Ni kanske kan snö - men ni kan ju inte det här med kollektivtrafik. Sätt in ett par tusen bussar och tunnelbana i Norrland så ska ni se att det nog blir problem där med. Bra låt dock :)"

Följande statusuppdatering på Facebook av Stefan DJsteve Larsson har ”gillats” av snart 8 000 personer, delats av 300 och kommenterats av 1000 – med vitt skilda meningar:

"I går drabbades Stockholm av ett snöoväder klass 2, 30-50 cm snö på några timmar, trafikkaos och tyvärr också ett antal dödsolyckor. För några timmar sen satt folk i vissa delar av landet sin vana trogen vid kaffebordet och skrattade åt "fjållträskarna" och skrävlade om bandvagnar och snöskotrar. Nu är vissa av dom på väg hem från jobbet men kommer ingenstans för norrlandskusten har drabbats av ett lindrigare snöoväder klass 1 och någon decimeter snö och då står hela E4:an stilla. Ring om ni fastnar med bandvagnen eller snöskotern så skickar vi några pansarvagnar, helikoptrar, flygplan och räddningsbåtar med förnödenheter. Ni är ju vana att ta emot bidrag från storstan. Era långtradare med slitna däck som stod och spärrade omfartsvägarna runt vår stad igår kan ni behålla dock.

Hälsningar Stockholm"

Alexandra kommenterar: "HAHA bidrag från storstan?? "storstan" drivs ju förfan av norrland. Ni är några jävla parasiter där nere!

Anita skriver: Vikingarna skottade säkert före de tog ut hästarna. Inte första gången det snöar i stora staden väl? Biltema har små spadar att lägga i skuffen

ARTIKELN HANDLAR OM