Kändisarna rasar: ”Det är sabotage”

1 av 4
Sportbladets Peter Wennman.
NYHETER

Gävlekändisarna rasar mot julbockspyromanerna.

– Det är för jävligt. Vaktbolaget – hade dom kafferast eller? säger Aftonbladets fotbollskrönikör Peter Wennman, 58.

Att Gävlebocken brann igen kom knappast som någon överraskning.

Aftonbladets Londonbaserade fotbollsexpert Peter Wennman kunde nästan känna brandröken från sitt gamla Gävle. I natt dundrade han på Facebook:

– Att det ska vara så jävla svårt? Bocken i Gävle, den som man var så stolt över som liten grabb, brinner ner varje år trots att den sägs vara bättre skyddad än nånsin. Vad i helvete? Den får inte ens stå till jul? Vad är det som är så svårt? Vakta den! Det är svårare att komma in på Spy Bar än att tända eld på en fin, klassisk symbol mitt i stan. Måste vara ett PR-trick för Gävle, eller hur? Stan låter det ske, bara. Annars är ju alla idioter.

Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, 54, la ut en bild på Facebook när han tände eld på en liten bock – bara sex timmar innan den riktiga brann.

– Eftersom ingen tände eld på den stora... Visst är det tråkigt. Men jag förstår inte varför den brinner nästan varje år. Så kallt som det varit i år borde man ju ha kunnat spruta vatten på den och gett bocken ett isskydd.

– Men frågan är om man verkligen vill att den ska stå kvar.

– Nu när jag, Regina Lund och Thomas di Leva har flyttat från stan finns ju bara Rolf Lassgård kvar däruppe. Och han är ju inte riktigt lika känd som bocken – ännu.

Stig Salming, 65, legendarisk Brynässpelare suckar när han får brandbeskedet:

– Det är för sorgligt. Jag förstår inte varför man gör så här.

– En del tycker at det är en kul jultradition. Det tycker inte jag, det är ju inget anNat än sabotage. Helt värdelöst.

Täppas Fogelberg, 61, hälsade på sin syster i Gävle nu i helgen. Då passade han ta en bild på sig framför bocken som han lade upp på sin blogg:

– Tur att vi hann med det. Men jag tror att det är meningen att bocken ska brinna. Det är genialisk marknadsföring för Gävle, en marknadsförares våta dröm.

– Jag har ingen aning om vem som tuttat på, men jag skulle inte bli förvånad om någon från köpmannaföreningen har ett finger med i spelet.

Förre ministern Ulrica Messing, 44, hann bara se årets bock på nätet.

– Bocken var så otroligt fin, den borde ha fått stå kvar över hela julhelgen.

2005 sköt julbockshuliganer utklädda till pepparkaksgubbar brinnande pilar mot bocken.

– Min yngste son fick syn på dem när vi åkte förbi. Närmare än så har jag aldrig kommit. Brasan såg jag aldrig.

ARTIKELN HANDLAR OM