Madeleine, 24: Jag hjälpte bedragaren

Sökte jobb – hamnade mitt i bedrägeriet som drabbat 170 svenskar

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Madeleine Waldenhaug, 24, blev lurad av bedragaren som nu står åtalad för minst 170 bedrägerier.
NYHETER

En 24-årig man misstänks ha lurat minst 170 svenskar på hundratusentals kronor i en omfattande bedrägerihärva.

Madeleine Walderhaug från Malmö var en av hans bulvaner.

– Jag förstod det inte förrän efteråt, jag känner mig fruktansvärt lurad, förnedrad och dum, säger hon.

I september förra året lade Madeleine Walderhaug, 24, upp sitt cv på sajten jobbsafari.se. Bara några dagar senare fick hon ett jobberbjudande.

– En ung man hörde av sig och undrade om jag ville börja recensera produkter, cd-skivor och elektronik, på hans nya sajt, Media Store Sverige. Och som jobbsökande tackar man ju ja till allt man kan få, säger hon.

Mannen frågade snart efter hennes bank och kontonummer – för att kunna sätta in lön, och lovade att skicka ett anställningsavtal med posten.

– Jag fick arbetsuppgifterna via mejl och det handlade mest om att jag skulle godkänna annonser på Blocket med min telefon. Senare frågade han om han kunde sätta in pengar på mitt konto, som jag sedan skulle föra över till ett konto i Brasilien, berättar Madeleine.

I efterhand har hon förstått varför.

Tjugotal bulvaner

Den 24-årige mannen, som bott i Sverige i många år men som på senare tid befunnit sig i Brasilien, sitter just nu häktad misstänkt för att ha lurat minst 170 personer på pengar för varor de betalat – men aldrig fått. Totalt handlar det om hundratusentals kronor.

– Vi jobbar för fullt med ärendet, men jag är övertygad om att han har lurat mångdubbelt fler. Exakt hur mycket pengar det gäller vill jag inte svara på i nuläget, säger chefsåklagare Jonas Almström på Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

I ärendet ingår polisutredningar från Luleå i norr till Malmö i söder. Mannen har arbetat från Brasilien och har använt sig av ett tjugotal bulvaner i Sverige.

– Jag inser ju nu att jag är en av dem, även om det så klart inte var medvetet från min sida, säger Madeleine Walderhaug.

Några recensionsobjekt dök aldrig upp och efter några veckor slutade 24-åringen att höra av sig. När Madeleine vände sig till polisen fick hon veta att hon själv var misstänkt för ekonomisk brottslighet.

”Känner mig utnyttjad”

– Jag har mått fruktansvärt dåligt. Jag känner mig utnyttjad, förnedrad och naiv som gick på allt det där, det var verkligen inte min mening att bidra till att han kunde lura folk. Jag känner mig jättedum, säger hon

Den 24-årige mannen sitter nu häktad södra Sverige i väntan på åtal som ska vara väckt senast den 4 januari. Misstankarna mot Madeleine Walderhaug har nu avskrivits. bekräftar Malmöpolisen.