Adam Lanza, 20, var en enstöring

1 av 7 | Foto: ABC NEWS
Bild på Adam Lanza som togs 2005.
NYHETER

Skytten Adam Lanza beskrivs som en enstöring som bodde tillsammans med sin mor.

Hans bror har i förhör sagt att han led av en personlighetsstörning.

– Han fick ofta utbrott, säger en källa inom familjen.

Ännu vet ingen varför Adam Lanza mördade sin mor Nancy, tog bilen till mellanstadieskolan Sandy Hook och sedan sköt 26 barn och vuxna med de vapen han stulit från modern. Allt för att sedan avsluta med att skjuta sig själv.

Gärningen beskrivs som iskall, bara en person överlevde skottlossningen. Alla andra dödades av en störtflod av kulor från Lanza.

Bilden av vem han var växer nu fram i olika medier.

Newtown, staden han växte upp i, beskrivs som ett vykortsperfekt idylliskt samhälle där alla känner alla. Staden, som för en tid sedan firade julens ankomst med äppelcider och varm choklad, har nu tvingats in i sorg.

Bodde med modern

Adam Lanza bodde med sin mor i ett hus med fyra rum i ett välbärgat område där många har statusyrken som läkare eller bankdirektör.

Adams far Peter är vice vd på ett större låneinstitut och har tidigare arbetat för en global revisionsfirma. Föräldrarna skilde sig 2009, skriver ABC News, men modern bodde kvar i familjens hus tillsammans med yngste sonen.

Fastern Marsha Lanza berättar att hennes brorson var uppfostrad av snälla och ansvarsfulla föräldrar som inte skulle ha tvekat att anlita psykologhjälp om det så behövdes. Hon beskriver sin svägerska som godhjärtad och som en bra mor. När fastern träffade Adam senast i somras tyckte hon inte att det var något ovanligt med honom.

– Nancy var inte den som sopade saker under mattan, säger Marsha om mamman enligt nyhetsbyrån AP.

Marsha Lanza säger att hon stod Adams mor nära.

Så sent som i går skickade hon ett Facebookmeddelande till henne för att höra hur hon mådde. Men svägerskan svarade aldrig.

Men av andra anhöriga och jämnåriga beskrivs Adam Lanza som en enstöring med ”alternativ stil”, skriver AP.

”Djupt störd”

– Det här var en djupt störd pojke. Han hade stora problem. Han fick ofta utbrott vad jag minns, säger en anonym källa inom familjen till NY Daily News.

En gammal klasskamrat från tionde klass uppger för Daily Mail att Adam Lanza ofta var tyst av sig, och nästan alltid bar på en svart portfölj, något som stack ut då de andra barnen oftast hade ryggsäck. Lanza brukade gå klädd mer formellt än sina klasskamrater, i khakibyxor och skjorta.

– Alla bara antog att han var en smart kille och att det var därför han inte tyckte om att prata med folk, säger klasskompisen Tim Lalli, 20, till NY Daily News.

”Ett geni”

Många beskriver också Adam Lanza som mycket intelligent. På gymnasiet var han med i en teknikförening som ofta träffades och hade LAN-partyn då de kopplade ihop sina datorer för att spela mot varandra.

Joshua Milas var medlem i föreningen.

– Vi brukade hänga och han var en bra kille. Han var smart. Han var förmodligen en av de smartaste jag känner. Han var förmodligen ett geni, säger han till AP.

Polisen tror att Lanza själv gick på skolan Sandy Hook, där massakern inträffade, för flera år sedan, men att han för närvarande saknade koppling till den. Enligt föräldrar till skolans elever ska hans mamma ha arbetat som vikarie på skolan, men hennes namn har inte hittats i skolans personallistor.