Fyra mördade på samma sätt

Polisens huvudteori: Paret hade lånat ut pengar till mannen som misstänktes för dubbelmordet 2006

1 av 4 | Foto: ÖLANDSBLADET
Barbro Carlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, hittades mördade i sitt nedbrända hus på norra Öland i augusti 2006. Den misstänkte mördaren friades av en enig tingsrätt, men nu har polisen fått upp ögonen för mannen igen. Enligt ­källor till Aftonbladet finns det kopplingar mellan honom och det öländska paret som hittades döda i sitt garage i fredags.
NYHETER

Det öländska paret hittades döda i sitt utbrända ­garage i fredags.

Enligt Aftonbladets ­källor är polisens huvud­teori att det finns en ­koppling till samme man som misstänktes för ­mordet på Barbro, 69, och Bertil, 66, för sex år ­sedan.

– Man har hittat ekonomiska transaktioner ­mellan honom och det ­döda paret, säger en poliskälla.

Den 31 augusti 2006 hittades Barbro Carlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, mördade i de förkolnade resterna av sitt hus i Byxelkrok på norra Öland. Bertil hade fått ­halsen avskuren innan ­mördaren tänt på. Branden tog sedan även Barbros liv.

En medelålders man som lånat pengar av paret greps och åtalades för mordet. Åklagaren saknade teknisk bevisning och la fram en lång indiciekedja, men mannen friades av en enig tingsrätt.

Nu är han aktuell igen, ­enligt Aftonbladets källor.

Maten stod på bordet

I fredags morse hittades en 57-årig man och hans 55-åriga hustru döda i en ­utbränd garagebyggnad i en by på norra Öland. Enligt uppgift från flera källor stod middagsmaten framdukad.

Polisens ­teori är därför att de mördades redan på torsdagskvällen och att mördaren sedan tände på för att dölja sina spår.

Tillvägagångssättet är mycket likt dubbelmordet 2006. Till exempel uppges dörrarna ha varit låsta från utsidan i båda fallen. ­Polisens uppmärksamhet har därför riktats mot den då misstänkte mannen.

– Man har hittat ekonomiska transaktioner mellan honom och det döda paret. Han har lånat pengar av dem, säger en poliskälla.

Skulder hos fogden

En bärande del i åklagarens bevisning 2006 var mannens mycket dåliga ekonomi. Kronofogden ­hade hotat med tvångs­försäljning av hans hus.

Ännu i dag har mannen stora skulder till Krono­fogden, närmare 120 000 kronor, och varje månad driver de in drygt 10 000 kronor av hans lön.

Ytterligare en sak har gjort den medelålders ­mannen intressant i polisens ögon. 2005 brann ett hus ner i när­heten av hans ­bostad. I huset ­hittades ­resterna av en 54-årig man. Men polisen ­kunde aldrig fastställa ­någon brandorsak.

Ulf Martinsson, spaningsledare i det ak­tuella misstänkta dubbel­mordet, vill inte kommentera Afton­bladets uppgifter.

– Nej, jag kan inte ge några kommentarer om detta. Vi arbetar nu bland annat med en kartläggning av offren och deras kontakter.

Däremot bekräftar han att den nu döde mannen ­polisanmält flera hot.

– Vi har uppgifter om att han hotats även i år.

Vill inte kommentera

Aftonbladet träffade i går den medelålders man som nu är föremål för polisens intressen. Han ville inte ­säga något om sina kontakter med det döda paret:

– Jag har inga kommen­tarer.

Vi har uppgifter om ekonomiska transaktioner, att du har lånat pengar av dem.

– Jag har ingenting att ­säga om detta.

En släkting till den nu ­döde mannen bekräftar att de båda männen kände ­varandra väl. Släktingen tror dock inte att den ­medelålders mannen är ­inbladad i dödsfallet.

”Han är ingen bandit”

– Det är en supermänniska som är omtyckt och mycket snäll. Han har ju gått igenom en del, men vi, och inte minst min släkting, har stöttat honom. Vi vet att han inte är någon bandit.

Att hans släkting lånat pengar till mannen har han svårt att tro.

– Jag vet ju att den här mannen har haft problem med sin ekonomi, men jag kan inte tänka mig att han lånat av min anhörige, det är åtminstone inget jag hört talas om. Han har alltid ­talat gott om den här personen.

I dag kommer de båda ­döda att obduceras.

Mystiska bränder på Öland

Mars 2005

En man hittas död i en nerbrunnen villa i närheten av den medelålders mannens bostad på Öland. Polisens tekniker kan aldrig fastställa brandorsaken.

Augusti 2006

Bertil Sandin, 66, och Barbro Carlsson, 69, påträffas döda i resterna av sitt nerbrunna hus i Byxelkrok på Öland. Den medelålders mannen grips och åtalas. Åklagaren saknar teknisk bevisning och bygger åtalet på indicier. En enig tingsrätt friar ­honom från mordmisstankarna.

December 2012

Den 57-årige ­mannen och hans 55-åriga hustru hittades döda i garaget i fredags morse. ­Enligt polisen talar mycket för att de har utsatts för brott. Likheterna med mordbranden 2006 är mycket stora. Polisens teori är att de har slagits ihjäl redan på torsdagskvällen och att mördaren tänt på för att sopa undan spåren.