De vill ha betyg från fjärde klass

Reinfeldt ger Björklund draghjälp för att undvika splittring

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
ÖNSKELISTA? Både Björklund och väljarna tycker att skolan är viktig. Och det gör Reinfeldt också. Det låter som ett succérecept. Men problemet är att det var Socialdemokraternas förslag från tidigare i höstas som Reinfeldt talade om.
NYHETER

Jan Björklund (FP) vill göra betyg från fjärde klass till valfråga 2014.

Nu får han draghjälp av statsminister Fredrik ­Reinfeldt (M), som vill ­undvika bilden av splittring i Alliansen.

– Det här ökar kraftigt ­våra möjligheter att driva betygsfrågan i valrörelsen, säger utbildningsministern.

Att Fredrik Reinfeldt skulle ägna hela sitt traditionsenliga jultal åt FP:s paradfråga, ­skolan, fick Jan Björklund ­ veta redan i förra veckan. Då ­informerades utbildnings­ministern också om att ­Reinfeldt tänkte stödja för­slaget om tidigare betyg.

Enligt Aftonbladets källor var det en viktig förutsättning för att undvika att M-ledarens skolfokus uppfattades som en direkt utmaning mot FP.

Har ändrat sig

För Reinfeldt innebär förslaget om tidigare betyg en viss positionsförflyttning. Så sent som i slutet av november tyckte Reinfeldt att FP:s förslag skapade oro. För Aftonbladet slog han fast:

– Vi ska visa respekt för att skolan får låta det nya betygssystemet sjunka in. Att man får arbeta med det och se hur det faller ut innan vi direkt signalerar en ny förändring.

Men i jultalet i går lät det ­annorlunda. Efteråt sa han:

– Vi måste se till att det finns relevant inlärningsstöd och resurser på plats från tidiga år, men vi måste också våga ­mäta och ha kunskapskrav i den svenska skolan.

I ett slag blev det därmed möjligt för FP att driva frågan i valrörelsen.

– Det kommer att finnas med i vårt gemensamma valmanifest som presenteras i augusti 2014, säger en M-­källa.

Reinfeldt ville i går inte ­säga från vilken årskurs han vill ha betyg, men källor inom FP uppger att de räknar med att statsministern går på deras linje.

FP backar i mätning

För FP:s partistrateger är betyg från fyran en perfekt valfråga. Den är lätt att förstå, sätter fokus på kunskaps­kraven och skiljer alliansen från de rödgröna.

Att Folkpartiet, likt de andra småpartierna i Alliansen, är i starkt behov av ett väljarlyft visar gårdagens mätning från Aftonbladet/United Minds. FP backar kraftigt och får nu 4,9 procent av rösterna.

Nedgången bekymrar flera folkpartister som Aftonbladet har talat med.

– Det är frustrerande att det aldrig lyfter för oss. Naturligtvis är det tråkigt när man har en känsla av att man inte får betalt för de ansträngningar som partiet gör, säger en riksdagsledamot.

I gårdagens mätning från Aftonbladet/United Minds hamnar alla de små partierna i alliansen under fem procent. KD skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Men ­Fredrik Reinfeldt vill inte avslöja om han har en plan för ett ­sådant scenario.

– Jag spekulerar inte i ett valresultat två år bort, säger han.