Sjöstedts hårda paket till regeringen

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
Jonas Sjöstedt (V).
NYHETER

Här lägger Jonas Sjöstedt fyra hårda paket till alliansledarna i regeringen på lådan.

Julklappen är 66 röster ur arbetslivet.

– Otryggheten och de tillfälliga anställningarna ökar lavinartat. Det här är resultatet av deras sex år vid makten, säger Vänsterledaren.

Det är Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) som får paket i form av berättelser ur det svenska arbetslivet.

Regeringen har sedan den tillträdde 2006 satt ökad sysselsättning och arbetslinjen högst upp på agendan. Så sent som i regeringsförklaringen för 2012 slog statsministern fast att målet fortfarande består.

Men enligt Jonas Sjöstedt har arbetslinjen också fört med sig en allt otryggare arbetsmarknad.

– Det här är det nya Sverige, arbetslinjen i praktiken. Otryggheten för människor. Utan fungerande a-kassa, sjukförsäkring och med otrygga korta anställningar, säger han.

Bakgrunden till julklapparna är Vänsterpartiets kampanj "Vi är människor, inte maskiner" som pågått under hösten och där flera hundra personer har skickat in beskrivningar om hur de har det på jobbet.

”Betalar högt pris”

Resultatet har Vänsterpartiet sammanställt i folder där 66 av berättelserna har valts ut. Personerna beskriver den verklighet de upplever inom varierande branscher och sektorer, allt i från anställda inom vården och omsorgen till restauranger, taxi och media finns med.

Vad hoppas du att julklappen till alliansen ska leda till?

– Lite eftertanke och att man ser att många människor betalar ett väldigt högt pris för den här otryggheten som man har skapat.

Och vad hoppas du att du får för en julklapp tillbaka?

– Jag skulle vilja se skärpta regler för bemanningsföretag och att man stramar upp reglerna om visstidsanställningar, att man börjar se till att människor från andra länder får kollektivavtal och schyssta löner när de kommer hit och jobbar i Sverige. Det vore den bästa julklappen jag skulle kunna få av dem. 

”Otrygghet och stressen”

Enligt Jonas Sjöstedt kommer situationen på arbetsmarknaden i Sverige att bli en av Vänsterpartiets stora valfrågor inför 2014, tillsammans med frågan om de privata vinsterna i välfärden.

– Det handlar om otryggheten och stressen, men också om den dåliga ekonomin. A-kassan finns nästan inte för unga människor i dag. Det här är en generationsfråga också, majoriteten av unga kvinnor har en otrygg anställning. Otryggheten har blivit det normala för en hel generation, säger han.

FAKTA

Några röster ut Vänsterpartiets kampanj "Vi är människor, inte maskiner"

"Brevbärarna i dag går på knäna, vi belastas mer och mer och förväntas springa snabbare och snabbare. Det leder till extremt dålig arbetsmiljö samt kraftigt försämrad postservice."

Brevbärare inom Posten

"Jobbar som springvikarie inom äldreomsorgen. Ikväll jobbade jag till kl. 21.00. På bussen hem kom jag på att jag glömt min mobil på jobbet. Fick panik, tvingades stiga av och åka tillbaka. Detta eftersom jag inte är schemalagd någon mer dag och lika gärna skulle kunna ha arbetat mitt sista pass. Brukar bli inringd samma dag, om jag har tur dagen innan och får oftast jobba nedkortade skitpass på typ 5,5 timmar."

Springvikarie i äldreomsorgen

"Jag har jobbat i åtta månader nu (visstid) och jag pratade med min chef om hur utsikten till något mer varaktigt såg ut. "Det ser ganska bra ut", sa hon. Det var en måndag jag pratade med henne. Jag tänkte att nu är det ingen fara att berätta att jag hade blivit gravid, så på tisdagen berättade jag att jag väntade barn och att besök hos barnmorskan var bokat. Den visstidsanställning jag hade skulle gå ut cirka en månad senare.

På fredagen blev jag inkallad till chefen - hennes ord kom som en kalldusch: "vi har tittat över läget och vi har inte gjort den försäljning som vi hade hoppats på, så jag måste tyvärr meddela dig att din anställning inte kommer att förlängas nu när den går ut"...Tack och adjö bara - utsparkad på gatan, och vem ska anställa mig nu när magen börjar växa?"

Gravid visstidsanställd