Alla blev blåsta på undergången – igen

Besvikna får vänta till nästa apokalyps inträffar – om 50 dagar

NYHETER

Frankrike. Klockan var 00.01 i natt. I mörkret hördes en unison suck.

Men var det en besvik­elses suck? Det var ju flera tusen väl förberedda människor som kände sig blåsta på Jordens Undergång.

Eller var det en suck av lättnad? En majoritet av jordens invånare har inget emot att leva vidare.

Foto: Jimmy Wixtröm
Sista måltiden Aftonbladet var på plats i franska Bugarach som sades vara den platsen som skulle undkomma jordens undergång. Och även om undergången uteblev så intogs en ”sista måltid” av de många som samlats i byn iklädda allt från Star Wars-kostymer till grön kroppsfärg.

Byn Bugarach i Pyrenéerna pekades på förhand ut som den plats där det skulle finnas möjlighet att överleva undergången.

På en ankgård en bit ovanför byn hölls en undergångsfest i tält. Det blåste och det var kallt. Yves i en gyllene Star Wars-mask sa:

– Vi har inte lidit av att vara i jordens centrum. Men, Monsieur, det är skönt att ni är borta i morgon.

Den utannonserade Jordens undergång var som definitionen på humor: en spänd förväntans upplösning i intet.

Fel 183 gånger

För de besvikna finns det dock tröst:

Nästa Jordens Undergång är förutspådd redan till den 10 februari 2013. Vi får ge oss till tåls i 50 dagar.

Det var en týsk forskare på plats här, Doktor Fabian Fried från universitetet i Koblenz, som i natt redogjorde för teorin att gravitationen mellan himlakroppen Nibero och en planet då blir förödande stor.

Sedan dröjer det, Enligt den egyptiske biokemisten Rashad Khalifa, som gjort beräkningar utifrån Koranen, inträffar en apokalyps år 2280.

Det är bara att vänta (och boka hotellrum i trakten).

Vi människor är väl tränade på både väntan och besvikelser. Sedan Romarrikets fall år 476 har jordens undergång förespåtts 183 gånger. Statistik visar att varje gång har varit en miss. Det blev bom i natt igen. Bugarachs bygata hade varit nästan tom i timmar. Det var inget kul att stå och stampa i det snöblandade regnet. Ståndet med Vin Chaud (Frankrikes svar på glögg) stängde i förtid.

Målat sig gröna

Exhibitionister som målat sig helt gröna – den vanliga utomjordingsfärgen – och ungdomar som hade svept in sig i stanniol gick berusade hem flera timmar i förväg.

En feministgrupp rev i förtid ner sin tre meter breda banderoll med texten: ”Otrohet mot din man är inte jordens undergång”.

Skålade för framtiden

Ett japanskt TV-team däremot envisades med att invänta minuten D – D för Domedagen – för att sända live till Tokyo. Men korrespondenten sa:

– Jag förstår inte varför intresset för Bugarach har varit stort hemma i Tokyo. Med tsunamis och jordbävningar på riktigt behöver vi inte en jordens undergång här i Pyrenéerna.

I festtältet på ankfarmen skålade jag för framtiden – och i morse skickade jag in min ackrediteringsansökan till Jordens undergång om bara 268 år.

ARTIKELN HANDLAR OM