Jan Guillou: Palme borde värvat mig

Författarens oväntade uttalande i bortklippta materialet

1 av 2
Guillou.
NYHETER

Jan Guillou och Olof Palme var aldrig bästa vänner.

Men de kunde ha blivit – åtminstone om man får tro Guillous bortklippta uttalanden ur filmen ”Palme”.

– Han borde värvat mig i stället för att göra mig till fiende, säger författaren.

1973 avslöjade Jan Guillou tillsammans med Peter Bratt IB-affären och att den åsiktsregistreringen och spioneri som IB bedrev skedde med Socialdemokraternas goda minne.

Relationen mellan Guillou och statsminister Olof Palme var därefter frostig, men det kunde varit annorlunda.

I den uppmärksammade filmen ”Palme”, som handlar om statsministerns liv, medverkar bland andra författaren.

Under intervjuns bortklippta scener framkommer att historien kunde varit en annan.

”Snabb i käften”

– Olof Palme är en av våra intressantaste politiker på 1900-talet. Det finns den väldiga spännvidden inom honom, klassförrädaren som är för snabb i käften ibland. Den briljante impulsive, som ändå ljuger fast sig gång på gång och ställer till det med sin snabbhet. Jag vet inga andra politiker som kan jämföras med Olof Palme i  de här avseendena, säger Guillou i intervjun på SVT:s hemsida och fortsätter:

– Det finns ingen politiker som är så lik mig som Olof Palme. Vi skulle ha haft kul tillsammans. Jag hade kunnat bli kabinettsekreterare, FN-ambassadör eller lite av varje, och stått på hans sida. Då hade vi vart två stycken som var snabba i käften och hade kunnat täppa till truten på borgarna, säger Guillou.

Borgerlig uppväxt

I det bortklippta materialet förundrar sig Jan Guillou över att Palme i vissa lägen verkade försöka förtränga sin borgerliga uppväxt.

– Vi är ju samma. När Peter Bratt söker nåd, och naturligtvis får avslag, så säger Palme: ”Lagen gäller lika för alla och det gäller även överklasspojkar”. När han kallar oss två för överklasspojkar är det något fullständigt sataniskt i det. Vi kom från exakt samma miljö.

Sista delen i dokumentärserien "Palme" sänds kl 21.00 ikväll på SVT1.