Guldrånarnas stora misstag

Därför var polisen på plats så snabbt

1 av 23
En av rånarna sköts i huvudet av polisen i centrala Södertälje. Först sa polisen rånarna använt naturtrogna kopior av vapen. Men nu menar polisen att rånarna avlossat minst ett skott med skarpt vapen.
NYHETER

Rånarna slog till mot en guldbutik i Södertälje – bara några hundra meter från polishuset.

Nu sitter fem personer misstänkta för inblandning i rånet.

En av dem – en 26-årig man – kämpar för sitt liv på sjukhus.

Efter rånförsöket på Grevgränd i centrala Stockholm flydde gärningsmännen i stulna bilar.

Mitt i lunchrusningen slog de till mot en guldbutik i Telgehusets galleria i Södertälje i går – alldeles i närheten av polisstationen.

När rånarna kom ut var flera civilklädda poliser redan på plats.

– Så fort de får larmet springer de ut från polisstationen och är på plats i princip när rånet fortfarande pågår, säger Lars Byström informationsansvarig på länskriminalen i Stockholm.

En livshotande skadad

Enligt honom var både närheten till polisstationen liksom att ett vittne slog larm redan när rånarna var på väg in i gallerian avgörande för att polisen kunde vara på plats så snabbt.

– Vanligtvis ringer vittnen när rånarna är på väg ut för att inte försätta sig i en våldsam situation, säger Lars Byström.

När rånarna flydde uppstod skottlossning – och en av rånarna sköts i huvudet av polisen.

26-åringen, som är hemmahörande i Norsborg söder om Stockholm, fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna med livshotande skador.

Han är gripen misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till detsamma och har fortfarande inte kunnat höras av polis. Sent på eftermiddagen hade mannens anhöriga underrättats.

– Det är fortfarande väldigt kritiskt, men personen är vid liv, sa Lars Byström informationsansvarig på länskriminalen i Stockholm, vid 09-tiden på lördagsmorgonen.

Ytterligare fyra anhållna

Samtidigt som 26-åringen kämpat för sitt liv på sjukhus pågick en massiv jakt på guldrånarna.

Polisen slog i går till mot flera adresser runt om i Stockholm.

Tre personer greps och anhölls senare misstänkta för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

Klockan 01.26 slog insats­styrkan till mot ett hyreshus i Vårberg och en fjärde person togs in till förhör med anledning av rånet.

– Den personen är anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, säger Lars Byström.

Och fler kan vara inblandade.

– Det är inte uteslutet att det finns fler inblandade, säger Lars Byström.

Han är väldigt förtegen om de nu anhållna personerna.

– Vi pratar så lite som möjligt gällande deras identiteter. Det finns en poäng med att inte berätta allt.

FAKTA

Rånet och polisjakten – så gick det till

Klockan 11.20 på fredagsförmiddagen rånar minst fyra män, klädda i byggnadsarbetskläder och rånarluvor, och beväpnade med automatvapen en guldsmedsaffär i Telgehuset på Storgatan i centrala Södertälje.

Men polisen larmas av ett vittne och flera civilklädda poliser är på plats när rånarna kommer ut.

När rånarna bär ut bytet till flyktbilen blir de överrumplade av poliserna och skottlossning uppstår. En av de misstänkta gärningsmännen träffas i huvudet av ett polisskott och faller ihop på marken.

En bit ifrån honom ligger en AK47:a kvar. 26-åringens kumpaner försöker slita in honom i bilen, men misslyckas. När flyktbilen i hög fart lämnar platsen ligger 26-åringen kvar. Han förs med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Rånarnas silverfärgade Audi har träffats av polisens skott och får punktering på minst ett däck.

Gärningsmännen tar sig bara runt kvarteret innan de försöker tvinga till sig en bil. Men de misslyckas.

Bara en kort stund senare stannar de en man i en silverfärgad Volvo S60. De tvingar till sig bilen och lämnar platsen.

Polisen beslagtar den silverfärgade Audin på Nygatan i Södertälje.

Rånarna kör norrut på E4:an och vid påfarten till E4:an i höjd med trafikplats Rönninge sprider de ut fotanglar. Den silverfärgade Volvon påträffas senare av polis, prydligt parkerad vid Kantarellstigen i Salem. Rånarna är försvunna.

Ett massivt polisuppbåd deltar i rånarjakten och polisen slår till på flera adresser i Stockholm.

Strax före klockan sju på kvällen uppger polisen att den 26-årige mannen är identifierad och att hans anhöriga är underrättade. Mannen är gripen misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till samma brott och hans tillstånd är kritiskt.

Vid 20-tiden omringas köpcentrumet Heron City i närheten av Skärholmen. Polisen stoppar och kontrollerar bilar som passerar och lägger ut spikmattor vid vägkorsningar.

Vid 20.30-tiden grips en person misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån. Personen anhålls senare.

En halvtimme senare, klockan 21.00, grips den tredje misstänkte gärningsmannen. Personen anhålls senare misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

Klockan 23.25 grips ytterligare en gärningsman som varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för samma brott som de övriga tre anhållna.

Klockan 01.26 slår polisen till mot en lägenhet i Vårberg. En person tas med till förhör och anhålls senare misstänkt för skyddande av brottsling.

Vid 09-tiden på lördagsmorgonen uppger Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen i Stockholm, att 26-åringens tillstånd fortfarande är kritiskt.