Sex personer gripna för rånet

1 av 23
En av rånarna sköts i huvudet av polisen i centrala Södertälje. Först sa polisen rånarna använt naturtrogna kopior av vapen. Men nu menar polisen att rånarna avlossat minst ett skott med skarpt vapen.
NYHETER

Polisen kunde lätt knäcka rånarligan i Södertälje.

De gripna ingår i samma kompisgäng och har tidigare begått grova brott tillsammans.

– Vi är chockade allihopa, säger en släkting till den 26-åring som sköts i huvudet av polisen.

På lördagseftermiddagen greps ytterligare en person för inblandning.

Beväpnade med AK 47:or slog rånarna till mot en guldsmedsbutik inne på köpcentrat Telgehuset i Södertälje strax före lunch i går. Bara 200 meter därifrån ligger polishuset. Och när de fyra gärningsmännen kom ut med bytet överraskades de av civilklädda poliser.

I eldstriden med polisen träffades en av dem, en 26-åring, i huvudet. Han fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna. Där han fortfarande vårdas med livshotande skador.

– Vi vet inte så mycket. Läkarna säger ingenting. Men vi kommer att åka dit snart, säger en släkting till mannen.

21-årig kvinna misstänkt

I morse hade polisen gripit fem personer mellan 19 och 26 år. Fyra av dem är misstänkta för inblandning i rånet, bland annat en 21-årig kvinna som misstänks för förberedelse till grovt rån. En 21-årig man misstänks för skyddande av brottsling.

– Vi har bra koll på de personer som ingår i det här ärendet, säger Patrick Ungsäter, polismästare och chef för Södertäljepolisen, och tillägger:

– Det kan bli fler gripanden.

Under eftermiddagen hämtades ytterligare en person till förhör. Klockan 16.50 anhölls personen för medhjälp till grovt rån.

”Orkar inte”

Ägaren till guldsmedsbutiken återvände i dag till sin affär. Hans ena arm är gipsad, den andra i bandage. Han har ont och är mycket chockad över det inträffade.

– De puttade mig så här, säger han och visar med händerna i brösthöjd.

Nu funderar han på om han ska öppna verksamheten igen.

– Jag orkar inte. Jag kanske öppnar om någon vecka eller någon månad, säger han efter att han slagit igen gallergrinden till den länsade butiken.

Kompisgäng

De gripna personerna tillhör samma kompisgäng och bor i närheten av varandra. De har flera gånger tidigare varit misstänkta för grova brott tillsammans. 

I oktober 2011 greps tre av dem sedan polisen spanat på dem i över en månad och avlyssnat deras telefoner. Vid gripandet var de, precis som vid rånet i går, klädda i arbetskläder och hade stöldgods från möbelbutiken Stalands i bilen.

Greps av piketpolis

Den skjutne 26-åringen och den rånmisstänkte 19-åringen har tidigare varit anhållna misstänkta för att tillsammans ha begått ett grovt rån.

Den 21-åriga kvinnan ingår i samma familj som 19-åringen och greps vid ett tillslag i går kväll när tungt beväpnad piketpolis gick in i en lägenhet i Norsborg.

FAKTA

Den misstänkta rånarligan

19-årig man, misstänkt för grovt rån i Södertälje.

Tidigare misstänkt för grovt rån tillsammans med den nu skottskadade 26-åringen.

Dömdes den 25 maj 2011 för olaga hot och vapenbrott till ungdomstjänst i 7 månader.

Dömdes den 9 maj 2012 till fängelse i fyra månader för förberedelse till rån och för stölden mot möbelaffären, tillsammans med två av de andra misstänkta rånarna.

I samma mål dömdes han även för våld mot tjänsteman efter att ha kastat ett 30 kilo tungt järnrör i ansiktet på en ordningsvakt på en krog i Stockholm.

Tingsrätten fann också 19-åringen skyldig till olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, dopningsbrott och falsk tillvitelse.

22-årig man, misstänkt för grovt rån i Södertälje

Förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret.

I mars i fjol delgavs han misstanke om olaga hot. Och i februari dömdes han till samhällstjänst för bland annat vapenbrott. I samma mål var han även misstänkt för stöld tillsammans med två av de nu misstänkta rånarna.

De tre männen greps av polis i en skåpbil full med stulna möbler. Men 22-åringen friades i tingsrätt från stöldmisstankarna.

26-årig man, skjuten i huvudet av polis i samband med rånet.

26-åringen har tidigare dömts för narkotika- och trafikbrott. Han har åtalats för grovt vapenbrott och har även varit misstänkt för försök till grovt rån i juni 2011.

26-åringen har tidigare varit skriven i samma område i Norsborg som flera av de andra rånmisstänkta.

I mars 2011 utvandrade han till Norge. Men för en vecka sedan skrev han på sin Facebooksida att han är tillbaka i Stockholm. På Facebook har han också en hyllning till gangsterfilmen Scarface och till den svenska motsvarigheten Snabba Cash.

21-årig kvinna, misstänkt för förberedelse till grovt rån.

Den 21-åriga kvinnan ingår i samma familj som den misstänkta 19-åringen. Hon greps vid ett tillslag i går kväll när tungt beväpnad piketpolis gick in i en lägenhet i Norsborg.

21-årig man, misstänkt för skyddande av brottsling

Finns under två avsnitt i belastningsregistret.

I februari i år dömdes han för stöld, snatteri och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn. I en personutredning framkom att det förelåg en risk för fortsatt brottslighet.

I samma mål var han även misstänkt för stöld tillsammans med två av de nu misstänkta rånarna. De tre männen greps av polis i en skåpbil full med stulna möbler. Men 21-åringen friades i tingsrätten från stöldmisstankarna.

Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig!

ARTIKELN HANDLAR OM