Gräver upp 36 Spitfireplan i djungeln

1 av 3 | Foto: AP
Arkeologen Rod Scott (höger) tillsammans med Andy Brockman (vänster) och bonden och flygentusiasten David Cundall (mitten) på Yangon International Airport.
NYHETER

Ett brittiskt team på 21 forskare, arkeologer och vetenskapsmän anlände i dag på Rangoons internationella flygplats för att gräva upp de 36 Spitfireplan som tros ligga nergrävda i Burmas djungel.

Flygplanen ska ha grävts ner i stora trälådor under andra världskriget och lokaliserades 1986 av flygentusiasten och bonden David Cundall.

Under sex veckor ska expeditionen nu söka på tre olika områden.

– De kommer att vara i väldigt gott skick. Om de inte har förstörts kommer de att kunna restaureras och vara flygdugliga, säger Cundall till BBC.

Började söka 1996

Sökandet efter flygplanen började 1996 efter att några amerikanska krigsveteraner berättat att ett antal av planen skulle ha grävts ner i djungeln i Burma under krigsslutet. Något Cundall högg på direkt.

Bonden har varit på otaliga expeditioner till landet sedan dess. Han har även spenderat en bit över en miljon kronor av sina egna pengar för att kunna följa upp ett tipset, och nyligen fick han också napp.

Cundalls och hans expedition leddes till platsen av ögonvittnen, och kunde där lokalisera flygplanen med en kamera.

Teamet tror att 36 Spitfires är begravda nära Rangoons flygplats, medan 18 finns i Myitkyina i norra delarna av landet och ytterligare sex plan i Meikthila, centrala Burma.

ARTIKELN HANDLAR OM