Hotbild mot Södertäljerånarna

1 av 27 | Foto: Camilla Norberg Granath
Camilla blev vittne till rånet – och fotograferade ögonblicket när en av rånarna precis skjutits av polis.
NYHETER

Det finns en hotbild mot de misstänkta rånarna sedan de övergivit sin kumpan på brottsplatsen, uppger poliskällor för Aftonbladet.

Vid häktningsförhandlingen i går var säkerheten rigorös med vakter och larmbågar.

– De här killarna ska nog vara glada att det var rättsväsendet som fick tag på dem, säger en polis.

Säkerhetsarrangemangen vid Södertälje tingsrätt var omfattande under onsdagen när de misstänkta för guldrånet häktades.

Samtliga besökare fick lämna ifrån sig väskor och jackor som genomsöktes mycket noggrant av vakter. Det fanns även ett antal uniformerade och civila poliser på plats för att se till att allt gick lugnt till.

Tingsrätten hade också installerat en larmbåge som alla som skulle in i byggnaden var tvungna att passera.

Bröt hederskodexen

Arrangemangen var inte någon slump. Tingsrätten fattar beslut om säkerhetsåtgärder efter att ha fått del av polisens underrättelseinformationer.

– Det är som regel rättens ordförande som beslutar om det här. Och det är klart det sker en dialog med polisen om det, säger Lars Byström presstalesman på polisen.

Enligt uppgifter från en poliskälla finns det en hotbild riktad mot de misstänkta rånarna sedan de lämnat 26-åringen på brottsplatsen i samband med rånet.

– Människor i deras omgivning anser att de har brutit mot hederskodexen. Man lämnar inte någon bakom på det sättet, säger en poliskälla.

På filmer från rånet i fredags som Aftonbladet har publicerat syns det hur den 26-åriga mannen segnar ner efter att ha träffats i huvudet av polisens kulor.

Sprids till anstalterna

Han fastnar med överkroppen halvvägs in i bilen. Men i stället för att ta honom med sig backar rånarna så att han släpas med ett par meter innan han slutligen faller ur bilen och blir liggande kvar på platsen.

Polisen har samlat in underrättelser från personer i de misstänkta rånarnas kretsar. Och enligt uppgift till Aftonbladet befarar de nu att de häktade gärningsmännen kan utsättas för hämndaktioner om de släpps eller hamnar i fängelse.

– De här killarna ska nog vara glada att det var rättsväsendet som fick tag på dem först. Det finns kontakter inne på anstalterna så där vet de redan precis vad som har hänt, säger den polis Aftonbladet har varit i kontakt med.